Povratak

Promjene na koži (ljuskanje kože) afričkog tvora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Na koži moje afričke tvorice pojavile su se bijele ljuskice (kao perut). Je li to možda kakva kožna upala i ako da kako je liječiti? Nikolina

O: Koža vrši mnogobrojne funkcije, kao što su regulacija temperature, izolacija, osjet dodira i zaštita od utjecaja iz okoliša. Na zdravlje kože utječe čitav niz unutarnjih i vanjskih faktora.

Do ljuskanja kože može doći zbog previše visoke vanjske temperature i suhoće zraka, što je osobito često zimi zbog grijanja.

Također je za zdravlje kože i dlake vrlo bitna prehrana. Ovo stanje može biti uzrokovano nedovoljnom količinom vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina

Do ljuskanja kože može doći i zbog prečestog kupanja ili kupanja neadekvatnim šamponima, čime se skida zaštitni masni sloj sa kože i dlake te koža postaje suha i sklona ljuskanju, a dlaka lomljiva i bez sjaja.

Promjene na koži također uzrokuju bakterijske infekcije i parazitarne invazije.

Osim toga postoji i niz organskih bolesti kojih je simptom promijenjeno stanje kože. Većinom se radi o poremećaju žlijezda sa unutarnjim izlučivanjem, odnosno hormonalnim poremećajima.

Stoga bi bio najsigurnije obratiti se svome veterinaru kako bi detaljnom pretragom otkrio pravi uzrok ljuskanja kože Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr