Povratak

Pronađena beba ježa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Našla sam bebu ježa, napuštenog, i ne znam što da učinim s njim, kako da ga hranim itd. Bojana

O: Ježevi (Erinaceidae) pripadaju porodici sisavaca.
 
Najpoznatiji predstavnici porodice koji žive u Europi su tamnoprsi (Erinaceus europaeus) i bjeloprsi jež (Erinaceus concolor). Hrana ove skupine životinja su u prvom redu beskralješnjaci (kukci i njihove larve kao i kolutićavci), no jedu i male kralježnjake, kao i strvinu.

Kad ježevi dođu "na ovaj svijet" njihova majka vodi brigu o njima sve do 7-8 tjedana starosti. Za to vrijeme ona im osigurava hranu, skrb i zaštitu od potencijalnih predatora u prirodi. "Maleni" dolaze na ovaj svijet bez krzna, gluhi i slijepi težeći oko 12-24 g. Prve bodlje su mekane i bijele boje (prisutne su već prvog dana života), da bi nakon 3.-4. dana se pojavile i tvrđe, tamnije boje bodlje. S 3-4 tjedna starosti, u cijelosti su prekriveni smeđim tvrdim bodljama. S otprilike 6 tjedana starosti teže oko 120-240 grama.

Ako je ljubimac star do 7-8 tjedana starosti, onda je potrebno zamijeniti ulogu majke te mu osigurati prikladnu skrb. To obuhvaća, smjestiti ga u prikladnu kutiju ili prostor koji će mu osigurati toplinu, nužnu u prvim tjednima života (kada oni nisu u mogućnosti održavati optimalnu tjelesnu temperaturu). Ovdje nerijetko uzgajivači ostave i neku plišanu manju igračku, kako bi se ljubimac bolje i sigurnije osjećao.

Također, potrebno im je osigurati prikladnu prehranu. U tom periodu (prvim tjednima života), ako kojim slučajem nema majke ili se ona "neprikladno" ponaša (agresivno, odbija ih od sebe,...), možemo pokušati sa zamjenskom hranom. U tu svrhu se najčešće koriste zamjenska mlijeka za mačiće, u koja se dodatno umiješa manja količina čaja od kamilice kako bi se olakšala probava. Hrana se daje pomoću šprice svakih 2-3 sata i to u količinama dostatnim da 2-3 puta ispune cijela usta. Te količine se iz tjedna u tjedan povećavaju.

S 3-4 tjedna starosti im se postepeno može dodati i po jedan mali obrok pripremljen od smiksane hrane za štence ili mačiće od piletine i zamjenskog mlijeka.

Sa 7-8 tjedana starosti, smatra se da su mali ježevi sposobni uzimati i probavljati hranu za odrasle ježeve. Naime, u tom periodu života oni u prirodi i napuštaju svoje gnijezdo te započinju svoj samostalni život.

Više o ovoj vrsti životinja možete saznati i ovdje.

Također, korisne informacije možete saznati i od djelatnika Zoološkog vrta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr