Povratak

Pronađeni šišmiš

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije malo više od tjedan dana sam našla malog šišmiša na cesti pokraj kuće. Pretpostavljam da se nedavno izlegao jer mu tijelo ne doseže više od 5 cm. Nije sposoban još uvijek letiti pa sam ga ja odlučila zadržati neko vrime dok ne ojača i počne letiti. Ne mogu ga pustiti jer je premali, a strah me da ga ne uhvati neka zmija ili divlja mačka. Zasad ga hranim mlijekom, ali ne znam šta da mu dam kad malo naraste. Hoće li on samo insktitivno poletiti i kad? Hvala, Jelena

O: Općenito je pravilo da prehrana šišmiša ovisi o mjestu prebivališta i njihovoj prilagođenosti.

Najmanji broj je mesojeda koji se pretežno hrane malim kralješnjacima (žabe, ribe, mali glodavci ili ptice).

Dakle, najveća je vjerojatnost da imate šišmiša kukcojeda, tako da mu treba osigurati adekvatnu prehranu. Oni se u prirodi hrane sljedećim insektima: pčele, ose, mravi, muhe, skakavci, žohari i drugi insekti.

Po rođenju, šišmiši su teški oko 1/6 do 1/3 tjelesne težine odrasle jedinke i imaju dobro razvijene stražnje ekstremitete. Ta činjenica osigurava malenom šišmišu da se dobro drži uz majku ili za gnijezdo. Po rođenju, krila šišmiša su u potpunosti nerazvijena te su stoga u potpunosti u ovisnosti o majčinom hranjenju. U prvih 5-6 tjedana života, osnovna hrana im se sastoji od majčinog mlijeka. Nakon 2. mjeseca života, krila su im potpuno razvijena i polako počinju samostalno loviti hranu.

Od hrane, savjetujem Vam da nabavite žive cvrčke u jednom od naših Pet centara.

Više informacija o šišmišima, o zakonskim odredbama koje se odnose na ovu vrstu, kao i prehrani ove vrste životinja, možete naći u odgovoru moje kolegice Zdravke Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

Više informacija o prehrani ove vrste životinja možete doznati i kod djelatnika ZOO vrta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr