Povratak

Prva pomoć za životinje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Namjeravam kupiti ili napraviti kutiju hitne pomoći za životinje jer imam mačka, psa, kunića, kornjače, ribice. Zanimalo bi me što bih mogla staviti u tu kutiju. To bi mi zatrebalo za hitne slučajeve kad ne stignem kod veterinara. I zanimalo bi me znate li brojeve hitne pomoći za životinje? Hvala unaprijed na odgovorima!!! Ljubiteljica svih životinja,
Ana Horvat

O: Principi prve pomoći za kućne ljubimce su slični onima što se koriste kod ljudi.

Vaš vlastiti, ili neki drugi pas, mačka, kunić može biti žrtvom manjih nezgoda koje zahtijevaju Vašu pomoć, a povremeno i neke veće, što traži hitnu prvu pomoć dok životinja ne stigne veterinaru. U slučaju ozbiljne nezgode pokušajte zadržati hladnokrvnost duha i upotrijebiti zdrav razum za pomoć i smirivanje životinje. Vaše pružanje prve pomoći može spasiti život životinje, spriječiti pogoršanje stanja i ubrzati oporavak. Osnovni pribor prve pomoći držite u kući i nastojte zapamtiti postupke u slučaju prometne nezgode, kao i za umjetno disanje - u hitnom slučaju možda nećete imati vremena pogledati u knjigu. Kutija hitne pomoći za kućne ljubimce ne razlikuje se osobito od Vašeg pribora prve pomoći, no svakako imajte posebnu za njih. Osnovni pribor sastoji se od: termometar, zaobljene škare, pinceta, zavoji širine 5 i 10 cm, flaster širine 5 cm, gaza, vata, plastične vrećice za čuvanje zavoja na nogama suhima, antiseptička mast, antiseptička tekućina, štapići s vatom, cinkova mast, sredstvo za ispiranje očiju, sredstvo za čišćenje ušiju.

Za kornjače vrijedi pravilo da ukoliko se znaju osnovna pravila čuvanja, hranjenja i njege, onda je mogućnost pojave bolesti svedena na minimum. No, u kutiji prve pomoći trebala bi se nalaziti sterilna kompresa, pinceta, zavoj, antiseptička tekućina. Osim navedenog, poželjno je kornjači osigurati vitaminske i mineralne dodatke prehrani u slučaju pojave nekih bolesti uzrokovanih poremetnjom u metabolizmu.

Ribe, na sreću, obolijevaju vrlo rijetko u dobro njegovanim akvarijima. Većina bolesti riba je rezultat lošeg održvanja. Najbolji način za spriječavanje bolesti jest zaštita putem profesionalne njege akvarija. Najvažnije je izbjegavati: lošu kvalitetu vode, prenapučeni akvarij, loš izbor hranjivih sastojaka, temperaturne razlike, kombinacija nespojivih vrsta riba. No, u kutiji prve pomoći trebalo bi se naći, ovisno o vrsti ribica koje posjedujete, sredstvo protiv bakterijskih infekcija kod toplovodnih riba (Tetra Medica General Tonic), te sredstvo protiv bakterijskih infekcija kod zlatnih, hladnovodnih ribica (Tetra Medica Goldmed).

Telefoni prve pomoći za životinje: SUZA tel. 0800 27 22 22 i VetInfo tel: 060 500 000

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr