Povratak

Puhovi - podstanari

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
 Andrea Babić, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kako vidim imate mogućnost odgvoriti na svakojake pa i čudne upite. Mislim da je i moj "čudan": Živimo u šumi, imamo dvije prekrasne kujice, ali problem su nam puhovi koji su se nastanili pod krovom. Nemamo namjeru ih ubijati ili loviti. Ima li neki način da ih se spriječi da se nastanjuju i imaju podmladak ispod krova? Pokušali smo s ultrazvučnim zujalicama ali uspjeh je izostao. Postoje li neki feromoni kojima bi se oko kuće pošpricalo i tako ih odbilo?
Najljepše zahvaljujem na svakom odgovoru.
Tom Marvar

O: Više je ekološki prihvatljivih načina kako odbiti neku divlju životinju od prostora koji koristimo.

Mehanička zaštita u Vašoj "borbi" s puhovima, koji su izuzetno spretni, sitni i okretni, naravno, otpada. Ujedno sam sigurna da ne želite obući cijelu kuću u mrežu (koja bi uz to morala biti i dovoljno čvrsta da odoli snažnim zubima ovih glodavaca!).

Inaće, sivi puh (Glis glis L.) je naša autohtona divljač koja se danas lovi posebno konstruiranim lovkama, pri čemu je za lov potrebno dobiti odgovarajuću dozvolu.

U dostupnoj literaturi, te na Internetskoj ponudi mogu se naći mnogi ultrazvučni repelenti za male glodavce, koji se reklamiraju da djeluju i na puhove. Upitna je dostupnost takvih kvalitetnih naprava kod nas.

Puhovi imaju odlično razvijeno osjetilo mirisa i danas se istražuju mogućnosti feromonskog odbijanja, no na našem tržištu ne postoji i neki gotov proizvod koji bismo mogli preporučiti, a pretragom Interneta i konzultacijom s kolegama iz inozemstva, nismo uspjeli naći takav preprata niti van granica Hrvatske (što ne znači da ne postoji).

Obzirom na genetski određen strah malih glodavaca od mačkolikih zvijeri, vjerujem da bi prisutnost mačke u vašem kućanstvu bio odličan "repelent" za puhove, a Vama bi pružilo veselje druženja s još jednim kućnim ljubimcem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr