Povratak

Puhovi u domu i kako ih se "osloboditi"?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jedan problem, naime, naselili su nam se puhovi u vrt u Malinskoj. Hodaju nam preko terase, ulaze u kuću, nije nam baš preugodno. Da li mi možete pomoći sa neki savjetom kako da ih otjeramo, što im smeta, kako ih uplašiti. Hvala na pomoći i pozdrav, Sanja

O: Puh je malo manji od kućnog štakora. Odozgo je siv, odozdo bijel, a oko oka ima tamniji prsten. Naraste do 16 (13-19) cm + rep od 13 (11-15) cm. Živi u bjelogoričnim šumama, parkovima, voćnjacima, aktivan od početka sumraka i noću.

Gnijezdo radi od korijenja i mahovine u dupljama, pukotinama stijena, kućicama za ptice, dobro skače i penje se. Zimski san spava oko 7 mjeseci. Živi u zadrugama.

Prehranjuje se voćem (šljive, breskve...), bobicama, košticama, sjemenkama, kukcima, puževima, manjim sisavcima, mladim pticama i jajima, lišćem (lijeska).

Pari se u srpnju, mlade nosi 30-32 dana, koti od kolovoza do rujna 1 put po 3-4 (1-7) mladih. Mladi su slijepi 21-22 dana, sišu 28 dana, samostalni su nakon 60 dana, a spolno zreli nakon 12 mjeseci.

Žive 9 godina.                                                 

Inače, sivi puh (Glis glis L.) je naša autohtona divljač, koja se danas lovi posebno konstruiranim lovkama, pri čemu je za lov potrebno dobiti odgovarajuću dozvolu.

U dostupnoj literaturi, te na internetskoj ponudi mogu se pronaći mnogi ultrazvučni repelenti za male glodavce, koji se reklamiraju kao djelotvorni i za puhove. No, upitna je dostupnost takvih kvalitetnih naprava kod nas.

Puhovi imaju odlično razvijeno osjetilo mirisa i danas se istražuju mogućnosti feromonskog odbijanja, no na našem tržištu ne postoji neki gotov proizvod koji bismo mogli preporučiti, a pretragom interneta i konzultacijom s kolegama iz inozemstva, nismo uspjeli pronaći takav preparat niti van granica Hrvatske (što, ipak, ne znači da ne postoji).

S obzirom na genetski određen strah malih glodavaca od mačkolikih zvijeri, vjerujem da bi prisutnost mačke u Vašem kućanstvu bila odličan "repelent" za puhove, a Vama bi pružilo veselje druženja s još jednim kućnim ljubimcem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr