Povratak

Razmnožavanje afričkih tvorova i briga za leglo

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me sve o razmnožavanju afričkog tvora. Imam mužjaka i ženku pa me zanima koliko tvorica nosi mlade, smije li mužjak biti u istoj gajbi s mladuncima i tvoricom itd. Arcy

O: Tvorovi spolno sazrijevaju sa 6-8 mjeseci, a rasplodni period im je od trećeg do devetog mjeseca. Tjeranje je inducirano količinom dnevnog svjetla (fotoperiodičko je), kada je u danu 16 sati dnevnog svjetla. Držanjem tvorova kao kućnih ljubimaca količina dnevnog svjetla je duža od prirodnog, tako da sa tjeranjem mogu početi i ranije.

Ženka tvora stalno se tjera, a ukoliko se ne pari, može uginuti od iscrpljenosti. Zato je tvorove koji se ne koriste za rasplod najbolje sterilizirati.

U tjeranju je ženkina vulva otečena, a ono traje sve dok ne dođe parenja. Sezonski su poliestrične životinje, a ovulacija je inducirana prisustvom i ponašanjem mužjaka, odnosno koitusom (kao kod mačaka). Graviditet kod tvorica traje 38-44 dana. Ženka tvora ima 5-9 mliječnih žlijezda, a može okotiti 1-18 mladunaca. Bebe tvorići se rađaju bez dlake, gluhi i slijepi. U dobi od 3 tjedna se tvoriće počinje prehranjivati i tada počinje rukovanje sa njima. Tvorići progledaju sa 4 tjedna, a od majke se odvajaju sa 6 tjedana.

Tjedan dana prije poroda ženka se počinje linjati i raditi gnijezdo od dlake te joj treba osigurati mirniju i tamniju prostoriju.

Kada ženka ima mlade, najbolje bi bilo odvojiti mužjaka od legla jer bi mogao ozlijediti pa i ubiti mlade. Također, za vrijeme spolnog žara mužjak će ići za ženkom te ju neće puštati na miru, a ona se tada mora posve posvetiti leglu i majčinskim "dužnostima". Ženki se za vrijeme dojenja mladih mora osigurati konstantna dostupnost kvalitetnoj hrani, a također joj je potrebno povremeno prehranu obogatiti s ponešto ekstra mesnih proteina koji će joj potpomoći u proizvodnji odn. produkciji mlijeka (npr. može se davati neka mesna "baby" hrana od piletine ili puretine i to 3-4 čajne žlice kao nadopuna regularnoj prehrani).

Ženka se prema mladima ponaša vrlo zaštitnički pa Vam može nanijeti i neugodne ugrize. Stoga se prema njoj, kao i prema mladima, u tom razdoblju treba ponašati oprezno, odnosno obzirno, kako ne bi od strane vlasnika stekla dojam prijetnje.

Vlasnik se također mora svakodnevno brinuti za majku, odnosno za leglo na način da im osigura mir, tišinu, kvalitetnu hranu za ženkicu, provjerava da li doista ženka hrani mlade, da niti jedan nije uginuo, da ženkica nije "izgubila" mlijeko, odnosno prerano zasušila i sl.

Na kraju, napominjem kako je najvažnije prije samog razmnožavanja, odnosno uzgoja bilo kojih životinja, pa tako i tvorića, imati odgovornost prema živim bićima te im unaprijed osigurati kvalitetan životni prostor sa ljudima koji će se za njih savjesno brinuti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr