Povratak

Rijetka dlaka u repu konja koja lako i pojačano ispada

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam jedan probem s konjem pa ako eventualno mi možete nekako pomoći sa mišljenjem i savjetom... Imam sportskog konja, kastrata, starog 6 godina. Ima nekoliko godina, još je bio u ispustu, negdje je nagnječio rep, tako da mu je komadić korijena repa pri dnu otpao zajedno sa dlakom. Nakon toga mu je rep bio nešto kraći i rjeđi nego inače. Međutim, problem je što mu u zadnje vrijeme dlaka sa repa dosta ispada i imam osjećaj da rep povučem rukom da bi mu svu dlaku iščupao. Dlaka kao dlaka je čvrsta i ne lomi se, nego se cijela iščupa iz korijena. Izgleda mi kao da je dlaka jako slabo povezana sa korijenom repa. Ne znam šta da radim. Konj je zdrav, normalno jede, preko dana je u ispustu, dobije paste protiv parazita i ostalu potrebnu njegu. Da li ste imali ikako takav ili sličan upit, i da li mi možete savjetovati šta da radim? U prilogu šaljem trenutnu sliku repa. Unaprijed zahvaljujem, Branimir

O: Problemi sa kožom i dlakom kod konja su vrlo česti i predstavljaju veliki izazov veterinaru u otkrivanju uzroka problema. Glavni razlog leži u tome što različite kožne bolesti sa potpuno različitim uzročnicima mogu imati iste simptome. Veterinar bi trebao obaviti potpuni pregled Vašeg konja koji bi uključivao i dodatne specijalističke pretrage uzetih uzoraka dlake i kože.

Neki od najčešćih uzroka ispadanja dlake mogu biti različiti mikroorganizmi (paraziti, bakterije, gljivice). Dodatni uzroci mogu biti opekotine, tumori, stres, ozljede, nepotpuna ishrana odnosno nedostatak nekog elementa u prehrani, autoimune bolesti, različiti hormonalni poremećaji. Uzroci mogu biti i alergije i to na primjer na ugriz buhe ili čak na neki sastojak hrane.

Uz sve navedeno, samo po opisu simptoma i slici, bez detaljnog pregleda životinje, vrlo je teško zaključiti o čemu bi se točno moglo raditi i što bi bio uzrok takvog opadanja dlake kod Vašeg konja. Svakako bih Vam preporučila da kontaktirate svog veterinara da pregleda Vašeg konja, a po daljnjoj potrebi možete kontaktirati i Veterinarski fakultet u Zagrebu, koji će Vas savjetovati o svim mogućnostima dijagnosticiranja problema i njegovom daljnjem rješavanju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr