Povratak

Sadržaj hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Surfajući netom naišao sam na podatak da se u hranu utrpavaju leševi različitih životinja, mačaka, pasa, ptica, zmija, labarritorijskih životinja, itd. Je li to istina? Ja svog psa hranim u manjoj mjeri dehidratom (superpremium), većinom onim što mu sam spremim. Marko

O: Kako kod nas u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama postoji Zakon o zbrinjavanju i neškodljivom uklanjanju organskog otpada, lešina (svih vrsta životinja) u za to predviđene objekte.  A to zasigurno nisu tvornice za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

Industrije za proizvodnju hrane za kućne ljubimce imaju stroge normative o podrijetlu mesa i mesnih kategorija koje se smiju koristiti u proizvodnji hrane za kućne ljubimce (psi i mačke), te su isti pod stalnom kontrolom nadležnih tijela zemlje proizvođača.

Sama proizvodnja je pod konstantnim veterinarskim i sanitarnim nadzorom, odvija se u visokohigijenskim uvjetima, sve ulazne sirovine prolaze analitičku kontrolu, baš kao što i svaku pošiljku gotove hrane prati veterinarski certifikat koji izdaje veterinar ovlašten od Ministarstva zemlje izvoznice.

Prilikom uvoza (kako kod nas, tako i u bilo koju drugu zemlju civiliziranog svijeta), nadležna inspekcijska tijela (veterinarska, gospodarska...) uzimaju uzorke svake vrste hrane iz pošiljke, te se hrana stavlja u prodaju tek nakon rezultata mikrobiološke analize i cijelog niza drugih analiza propisanih Zakonom.

Za svaku pošiljku uvijek postoje ovjerene analize referentnih laboratorija koji potvrđuju zdravstvenu ispravnost hrane, kao i to da sadržaj odgovara deklaraciji. Iste su javni podatak i mogu se dobiti na uvid.

Ako vjerujete da je cijela jedna grana proizvodnje rezultat zavjere "viših sila" koje u međunarodnoj sprezi eliminira lešine kroz proizvodnju hrane za kućne ljubimce, to je naravno Vaš izbor, no ja Vam odgovorno tvrdim da bez ikakve bojazni možete svojem ljubimcu nastaviti davati odabrani dehidrat, koji će sasvim sigurno zadovoljiti sve njegove prehrambene potrebe.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr