Povratak

Skakavac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P:  Našao sam skakavca kako se smrzava i ne znam kako ga hraniti. Molim vas pomozite. Tomislav

O: Skakavci pripadaju porodici insekata, Acrididae. Insekti su jedini bezkralježnjaci koji lete. Na svijetu identificirano oko milijun vrsta, od kojih je 18 tisuća skakavaca. Tijelo skakavaca sastoji se od glave, prsa i zadka. Na glavi imaju ticala koja im služe za osjet dodira i mirisa, usta i dva velika i tri manja oka, po jedno iznad ticala i jedno između njih. Imaju tri para nogu, koje nose prsa, koja su podijeljena na tri dijela za svaki par nogu.

Na stražnjem dijelu prsa nalaze se krila, koja imaju i skakavci, a služe im ako prebrzo skaču, da bi se lakše prizemljili, strugajući nogama o krilca. Upravo u tom trenutku proizvode zvuk, koji čujemo ljeti. Skakavac čuje uz pomoć specifičnog timpanalnog organa sluha koji se nalazi sa donje strane trbuha.

Insekti imaju vanjski oklop, odnosno exoskelet, kojeg mjenjaju pet puta tijekom života. Ženke polažu u zemlju 2-120 jaja. Skakavci se razvijaju nepotpunom metamorfozom, odnosno kad se izlegu iz jaja, imaju oblik tijela koji će imati do kraja života, ali bez krila, koja će im se postupno razvijati. Skakavci imaju dva para krila, vanjska uža i tvrda, te šira i elastična kojima lete. Neke vrste imaju zakržljala krila ili ih uopće nemaju. Skakavci imaju mali mozak, a probavni trakt u cijeloj dzužini tijela. Nemaju krvne žile, niti krvi. Organi se nalaze u hemolimfi, koja služi za prijenos hranjivih tvari i otpadnih produkata iz organizma. Nemaju pluća , već dišu kroz male otvore na oklopu.

Skakavci koji obitavaju u našem području najčešće su vrste zeleni konjic i poljski skakavac. Svojom bojom uklopljeni su u okoliš. Najčešće su veličine 1-8 centimetara, a ženke su u pravilu veće od mužjaka. Mužjaci pjevom privlače ženke. Samo mali broj skakavaca koji se pojavljuju u rojevima su štetočine na poljeprivrednim površinama, pa se najčešće hrane lišćem različitih biljaka, povrća i voća. Neke vrste kao Locusta viridissima su mesojedi. Skakavci u ustima imaju dvije vilice, sa razvijenim zubima za kidanje i žvakanje.

Ukoliko želite zadržati skakavca smjestite ga u manji terarij, koji će biti grijan i imati rasvjetu. Kao podlogu možete staviti zemlju. Svakako stavite i puno bilja (najbolje umjetnog), te suhih grana, kako bi mogao skakutati i skrivati se. Obavezna je posuda sa vodom i hranom. Na proljeće ipak razmislite da ga vratite u prirodu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr