Povratak

Smanjen intenzitet izlučivanje mlijeka u krava / Zasušenje krave

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imamo kravu  za koju se ustanovilo da nije steona tek kad je trebalo da zasuši, odnosno 2 mjeseca prije telenja. Problem je bio što nije mogla zasušiti i nakon mjesec dana došlo je do potrebe odnosno do ponovnog osjemenjenja. Nastavljeno je sa mužom, međutim, problem je što daje sve manje i manje mlijeka, cca 2 litre dnevno, kao da sama zasušuje. Napominjem da se radi o mladoj kravi, samo se jednom telila. Hvala. Daliborka


O: Općenito o izlučivanju mlijeka i suhostaju u krava već je ranije opisala kolegica Silvija Havrle Lovrić, dr.vet.med. na Izlučivanje mlijeka zasušenje suhostaj krave i utvrđivanje graviditeta krave. U veterini najveći značaj kod držanja krava pridaje se mogućnosti reprodukcije s obzirom kako ova stavka ima veliki ekonomski značaj u stočarstvu. Iz tog je razloga i u interesu vlasnika da se što je ranije moguće graviditet potvrdi ili opovrgne a to je moguće utvrditi već i nakon tri tjedna od osjemenjivanja vrlo jednostavnim pokazateljem, a to je izostanak estrusa, odnosno tjeranja. Naime, poliestrične životinje poput krava imaju kontinuiranu izmjenu faza spolnog ciklusa koje prekidaju samo graviditet, laktacija i patološka stanja. Spolni ili estrusni ciklus je vremensko razdoblje od početka jednog do početka drugog estrusa a u krava se ponavlja u prosječnim razmacima od 21. dana.


Na trajanje spolnog ciklusa utječu nekoliko faktora: pasmina, način držanja, nazočnost bika, proizvodnja mlijeka, prehrana, broj laktacija te broj plotkinja koje su istovremeno u estrusu. Spolni ciklus u krava sastoji se od 4 faze: proestrus, estrus, metestrus te diestrus. Proestrus traje 1 do 3 dana kada se uočava pojačana aktivnost spolnih organa (rast i dozrijevanje folikula, kongestija i edem maternice, hiperemija sluznice rodnice te orožnjavanje površnog sloja sluznice rodnice). Estrus traje 2 do 36 sati, u prosjeku 18 sati, kada je plotkinja spremna za pripust. Osim promjene vladanja (nemir i pojačana aktivnost, slabiji apetit, smanjena proizvodnja mlijeka, pokušaji zaskakivanja drugih plotkinja ili dopuštenje da budu zaskočene) uočava se pojačano lučenje sluzi iz maternice, cerviksa i predvorja rodnice, kongestija i hiperemija vaginalnog epitela i endometrija, otvoren cerviks.

Ovulacija se obično događa 24 do 36 sati poslije početka trajanja estrusa, odnosno već u metestrusu. Metestrus traje 3 do 4 dana kada se uočava značajno smanjenje ili gubljenje iscjetka iz spolnih organa, a u ovoj fazi dolazi do tvorbe žutog tijela na jajniku. Diestrus traje 12 do 14 dana kada je cerviks zatvoren a sluznica rodnice blijeda, uočava se hiperplazija i hipertrofija materničnih žlijezdi a žuto je tijelo u maksimalnoj funkciji, odnosno proizvodnji progesterona. Pri kraju ove faze počinje regresija žutog tijela ako nema gravidnosti. Iz navedenoga se može zaključiti kako se radi o kompleksnijem problemu kod Vaše krave, pa bih Vam preporučila da se se obratite Vašem veterinaru ili na Kliniku za porodništvo domaćih životinja Veterinarskog fakulteta u Zagrebu kako bi se načinio specijalistički ginekološki pregled te isključila patološka stanja reproduktivnih organa a sve u svrhu optimalizacije reprodukcije te produkcije mlijeka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr