Povratak

Spas za bebu vjevericu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Nadam se da ćete mi odgovoriti u što kraćem roku jer je hitno molim vas. Bila sam u šumi, padala je kiša i našla sam malu vjevericu, crvenu, valjda je ispala iz gnijezda. Tražili smo gdje je majka, ali ona nije došla tako da smo je uzeli kući i ne znam što da joj dajem da jede. Bila sam kod danskog veterinara, on kaže da joj dam injekciju, da se ona više ne može vratiti u prirodu, oni nisu normalni! Ja ću je čuvati, ne znam koliko je stara, možda mjesec-mjesec i pol, što i kako da joj dam jesti? Probala sam joj dati malo mlijeka na injekciju ali od toga dobije proljev! Molim Vas hitno, ako možete, da mi odgovorite što da joj dam da jede da bi preživjela?? Veliki pozdrav, Dagmar, Danska

O: Vjeverica (Sciurus vulgaris) je jedina europska autohtona vrsta iz porodica Sciurida, a kroz mnoga stoljeća je bila i jedina vrsta na starom kontinentu. Posljednjih godina, zoolozi su je počeli zvati crvena vjeverica. U prirodi žive na visokim, starim stablima koja im mogu pružiti stalan izvor hrane i zaštitu. Vjeverice u prirodi jedu žitarice, sjemenje, bobičasto voće, orašaste plodove, gljive, insekte, ali i mlade ptice i njihova jaja.

U literaturi se spominju brojni primjeri uspješno othranjenih jedinki mliječnim nadomjescima. Svakako nemojte davati obično kravlje mlijeko već potražite adaptirana mlijeka u prahu za mačiće. Mlijeko razrjeđujete u omjeru 1:3, mora biti tjelesne temperature. Potrebno ih je hraniti svaka 4 sata. Uzmite vjevericu nježno u ruku, te je hranite priručnom bočicom za hranjenje (duda) tako da stisnete bočicu i ona će sama početi sisati. Bez ikakvih problema nauče kako uzeti tako ponuđenu hranu.

Međutim, potreban je oprez. Nemojte joj previsoko dizati glavu, jer bi na taj način mogla aspirirati sadržaj u pluća. Da bi probava pravilno funkcionirala potrebno je redovito masirati trbuščić. Držite je na toplom i mirnom mjestu.

U starosti od 40 dana biti će sposobna sama uzimati krutu hranu, koja se sastoji od gotove mješavine hrane za mlade vjeverice, komadića jabuke, lješnjaka (bez ljuske)...

Ako vjeverici još nisu izbili svi zubići, vjerojatno nema još 25 dana. U toj dobi vrlo su neotporni prema bolestima, stoga je potrebna stalna njega. U starosti 8 - 10 tjedana potpuno su razvijeni i neovisni, iako nastoje ostati uz majku još neko vrijeme. Mladi postaju spolno zreli u starosti od oko godinu dana.

S obzirom da se ova vrsta vjeverice svrstava u vrste koje su pred istrebljenjem, pustite je u prirodu kada će po Vašoj procjeni biti dovoljno zrela. No, ako se vjeverica izuzetno prilagodi životu u zatočeništvu, svakako je zadržite jer je vjerojatnost da bi mogla preživjeti u prirodi vrlo mala.

Vaša gesta za svaku je pohvalu, želim Vam puno sreće!

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr