Povratak

Starenje i dužina života ljubimaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Koliki je životni vek prosečnog psa i prosečne mačke?
Hvala,
Stefan

O: Prosječni životni vijek domaće mačke se kreće oko 14 godina. Međutim, poznati su i slučajevi u kojima su mačke živjele i 25-35 godina.

Prosječni životni vijek pasa se kreće oko 13 godina. Međutim, poznati su i slučajevi u kojima je pas poživio i 27 godina.

Naime, takve varijacije su moguće zbog različitih čimbenika: pasmina, genetski potencijal jedinke, zdravstveni status, hranidba,... Tako, poznato je da manje pasmine žive duže, odnosno, da veće pasmine brže prolaze kroz sve faze života (odrastanja).

Osnovna karakteristika starenja tijela su progresivne i ireverzibilne promjene. Tako, poznavanje čestih patoloških promjena koje se povezuju s procesom starenja te njihovim utjecajem na normalne fiziološke funkcije organizma, omogućuju veterinarima da kvalitetnije planiraju i provode različite mjere u svrhu prolongiranja kvalitete i zdravlja ljubimca.

Danas postoji preko 20. različitih teorija koje pokušavaju objasniti proces i intenzitet starenja. Mnogima je zajednička činjenica da je za intenzitet razvoja i starenja odgovorna genetska predispozicija životinjske vrste, kao i same pojedine jedinke.

Iako je genetika izrazito važan čimbenik dužine života naših ljubimaca, mnoge studije i istraživanja provedena u različitim zemljama pridodaju veliku važnost i ispravnoj prehrani. Naime, ne samo da je potrebno tijekom cijelog života ljubimca osigurati optimalnu prehranu, prehranu koja sadrži sve vitamine i nutritivne elemente nužne za svaku pojedinu životinjsku vrstu, nego je potrebno i prilagoditi iste u skladu s dobi i veličinom dotičnog ljubimca. Na takav način, možete osigurati najbolje moguće preduvjete za zdravlje svog ljubimca.

Također, nužno je i osigurati i održavati ispravnu kvalitetu života ljubimaca, te na takav način provoditi dobru prevenciju pojavi različitih zdravstvenih poremećaja.

Nužno je i provođenje, na dnevnoj osnovi, fizičke aktivnosti te njenih prilagodbi s obzirom na dob ljubimca.

U svakom slučaju, koliko god dugo neki ljubimac živio, veze koje se ostvare između njih i ljudi nerijetko traju cijeli život.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr