Povratak

Sukrvica iz jedne nozdrve u krave / Krvarenje iz nosa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam pitanje u vezi junice stare 15 mjeseci, simentalske rase. Naime, već par dana iz samo jedne nozdrve joj curi sukrvičasta slina. Znači, teklo bi se da u slini ima primjesa krvi. Napominjem, samo iz jedne nozdrve. Nema nikakvih drugih simptoma. Konzumira hranu i vodu normalno. U dobroj je kondiciji i prilično uhranjena. Molim Vas za odgovor i unaprijed zahvaljujem. Pozdrav! Branka

O: U nosnoj šupljini različitih vrsta životinja mogu se uočiti razne vrste stranih tijela. Krvarenje iz nosa (epistaxis) najčešće je posljedica traumatizacije, ali može se javiti kao posljedica hemoragičnog ili ulceroznog rinitisa, novotvorevina u nosnoj šupljini (angiom, sarkom, melanosarkom, karcinom), nekih infekcioznih bolesti (bedrenica), različita otorovanja ili naglog povišenja krvnog tlaka. Krvavi iscjedak iz nosa moguć je i kao posljedica krvarenja u plućima, dušniku ili grkljanu. Kronični nosni katar najčešće se ne javlja kao primarno oboljenje nego kao sekundarni simptom nekih općih oboljenja. Kao tipični znak bolesti uglavnom je uočljiv jednostrani iscjedak iz nozdrva.
Ukoliko se promijeni opće stanje životinje, obratite se veterinaru da se napravi klinički pregled i odredi terapija ukoliko je potrebna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr