Povratak

Suživot afričkog tvora i mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam afričku tvoricu staru godinu i pol. Uskoro nam stiže u našu obitelj mala maca. Pa me sada zanima, pošto bi boravili u istim prostorijama i pošto će se mačka moći slobodno kretati i po vani, tj. neće boraviti samo u kući, da li može kakve bolesti prenijeti mojoj tvorici? Na što sve trebam pripaziti? Naravno, macu bi cjepili i očistili od parazita. Da li smije doći u kontakt s tvoricom prije cijepljenja i čišćenja od parazita ili je bolje da, prije posjete mace veterinaru, budu maca i tvorica odvojene? Također, znam da nekad mačići imaju upale očiju pa ako bi se to desilo, da li je to zarazno i da li se to može prenijeti na tvora?
Hvala, Liny

O: Tvorići su zvijeri i to se ne smije zaboraviti ako se u kući drži i neki drugi kućni ljubimac iz porodice, npr. glodavaca, ptica i slično. S drugim kućnim ljubimcima (macama, psima) dobro se slažu.

Maca, prije nego što dođe, mora biti očišćena od unutarnjih parazita, potrebno je provjeriti nema li slučajno ušne šugarce (Otodectes cynotis) te buhice (buha Ctenocephalides) jer oni svi parazitiraju i na tvoru, te maca može prenijeti na tvora i šugarca (Sarcoptes). Najbolje je na macu preventivno odmah tretirate pripravkom protiv njih, npr. Advocate ili Stronghold (kupuje se uz veterinarski recept). Advocate možete staviti na macu nakon 9 tjedana starosti, Stronghold ampulica već sa 6 tjedana.

Detaljnije informacije o navedenim preparatima možete pročitati ovdje i ovdje.

S obzirom da i tvorica navedene nametnike može prenijeti na macu, važno je da je i ona od njih zaštićena. Znači, preporuča se da, u početku, dok niste sigurni da je maca čista od parazita, tvora i nju ne puštate da borave skupa.

Macu ćete cijepiti protiv mačjih zaraznih bolesti, a s obzirom da ćete je puštati van, savjetujem Vam da je cijepite i protiv bjesnoće.

Obitavanjem vani mačka može od drugih mačaka dobiti gljivicu (Microsporum, Trichophyton). Za to je jedina preventiva zdravlje i dobra otpornost životinje te držanje u dobrim zoohigijenskim uvjetima.

Tvorić bi trebao biti cijepljen protiv štenećaka te isto tako i protiv bjesnoće, pošto će biti u dodiru s mačkom koja ide van.

Od virusnog rinotraheitisa mačaka (krmeljave i gnijne oči, šmrcanje i kihanje) obolijevaju samo mačke i virus se ne prenosi na druge životinje.

Tvorovi su podložni prehladi i gripi, osjetljivi su na tip A i B, koji se prenosi sa čovjeka na tvora i obratno.

Prvi susret ljubimaca bi trebao biti na nekom neutralnom terenu (prostorija gdje tvorica manje obitava).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr