Povratak

Suživot vijetnamske svinje sa psima / Iznenadna agresija vijetnamske svinje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Strašno sam zabrinuta za Vijetnamsko prase, koje je staro 3 god.  Narasli su mu očnjaci, koju su vrlo veliki i oštri. Imamo 3 psa, s kojima do sada nije imao velikih problema, a kako su svi zajedno u dvorištu, problemi su počeli biti velik i i prije nekoliko dana su se potukli opako (i psa je razrezao po trbuhu). Počeo je ponašati se pomalo čudno kad netko od nas ukućana mu priđe (ne voli se niti maziti više), te nogom grebe po betonu. Da li bi pomogla sterilizacija da prase opet bude društveno i veselo ili je za to kasno? Hvala. Anica

O:
  Nije neobično da Vijetnamska svinja postane agresivna. Najčešće se radi o uspostavljanju hijerarhije odnosno dominacije kako prema drugim svinjama (ako ih ima) tako i prema drugim životinjskim vrstama i ljudima.U tom smislu, potreba za dominacijom individualno je svojstvo koje se razlikuje od životinje do životinje.Ukoliko se drži samo jedna svinja, ona će svoju želju za dominacijom pokazivati prema svima iz kuće.Smatra se da potreba za dominacijom prema ljudima i drugim životinjskim vrstama prestaje kada se u društvo uvede druga svinja, jer se tada razvija svijest o pripadnosti različitoj vrsti.

Naravno, između dvije svinje se u međuvremenu mora uspostaviti hijerarhija, ponekad i ozbiljnom borbom.
Rješenje je u nametanju dominacije, što zapravo predstavlja određenu vrsto preodgoja, koji je često samo djelomično uspješan ili u kastraciji.Kastracija je relativno jednostavan kirurški zahvat, koji se kod Vijetnamskih svinja preporuča izvesti što ranije.Ukoliko se radi o svinji staroj poput Vaše, problem predstavlja velika količina masnog tkiva koja u znatnoj mjeri otežava izvođenje zahvata.Uklanjanje spolnih žlijezda može doprinijeti mirnijem ponašanju ali se naučeno spolno ponašanje neće promijeniti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr