Povratak

Svinjska bolesti dišnog sustava (SRD)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam leglo od 15 bijelih praščića starih mjesec i pol. U posljednja tri dana većina ih je počela šmrcati na njušku i disati na usta. Nemaju temperaturu, jedu kao i obično, ne kašljaju, al grozno ih je za čuti i vidim da se muče dišući. Kapao sam im fiziološkom i klasičnim kapljicama za nos dva puta dnevno al nije pomoglo. Lijepo Vas molim mišljenje šta da učinim, kako da ih izlječim i da im pomognem. Bavim se poduže vrijeme sa svinjama takav slučaj još nisam imao. Unaprijed hvala na odgovoru, lijep pozdrav. Bruno

O:
Svinjska bolesti dišnog sustava (SRD) je rasprostranjen uzrok "vrtićke" dobi svinje odnosno dok su praščići.  Čest je uključeno više zaraznih uzročnika. Primarni patogeni uzročnici su Mycoplasma hyopneumoniae, Actinobacillus pleuropneumoniae (APP) i Bordetella bronchiseptica, kao i virusnih agensa poput svinjskog reproduktivnog i respiratornog sindroma (PRRS) virusa svinjske gripe i virus (SIV). Također se kao zajednički sekundarni uzročnici mogu pojaviti Pasteurella multocida, Streptococcus suis, Haemophilus parasuis, Actinobacillus suis i Salmonella choleraesuis.

Ukoliko je djelovanje više uzročnika zajedno tako se i povećava ozbiljnost i trajanje bolesti. Za smanjenje respiratorne bolesti bitne su činjenice da nije prevelika brojnost praščića u boksu, higijena objekta, temparatura objekta, održavanje dobre kvalitete zraka smanjivanjem vlage i razine amonijaka u objektu.Respiratorne bolesti se obično liječe antibioticima. Moguće je da se radi o Pleuropnnnneumoniji svinja koju uzrokuje bakterija Actinobacillus pleuropneumoniae koja postoji u nekoliko serovarova.Bolest se može javiti u perakutnom, akutnom i kroničnom obliku. Javlja se u svim dobnim skupinama ,ali najčešće između odbiča od sisanja i 6 mjeseca starosti. Simptomi bolest su iscjedak iz nosa i usta i dobro vidljive teškoče s disanjem. Ovisno o obliku bolesti apetit je slabiji ili normalan. Uglavnom mali broj praščića ugine zbog pleuropneumonie, već se oporave u potpunosti ili se razvije kronični oblik s trajnim oštečenjem na plučima i pleuri sa usporenim rastom i kašljem. Potrebno je obratiti se veterinaru kako bi se provela terapija i pritom odvojiti praščiće u skupine prema težini bolesti .Potrebno je provesti temeljitu higijenu objekta što uključuje mehaničko čišćenje, pranje, odmor objekta, premazivanje vapnom, dezinfekcija pa i postavljanje dezinfekcijske barijere na ulazu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr