Povratak

Tekuti ptica i sisavaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije nekoliko dana naše kokoši su imale tekute i kupili smo prašak protiv njih. Danas sam primjetila te malene, sive, brze životinjice veličine manje od krpelja, na svojim rukama, nakon što sam mazila mačića, starog 6 mjeseci, duže dlake. Pomaže li Frontline kod tekuta? Mačića sam tretirala prije 2 tjedna Frontlineom, bojim se da tekuti ne prijeđu na druge male mačiće od 2 mj. te starije (3 g.) i psa mješanca labradora jer se stalno igraju zajedno. Što mi je činiti? Hvala, Mihaela

O: Tekuti pripadaju redu Phthiraptera - životinjske uši. Njihovi usni organi su vrlo specijalizirani ovisno o načinu ishrane. Pripadaju u podred: Mallophaga - tekuti.

Kod tekuta su usni organi prilagođeni za grizenje rožnatih tvari. Tekuti žive kao vanjski nametnici na koži ptica i sisavaca. Tijelo im je spljošteno dorzoventralno i veličinom variraju od 0,5 do 10 mm. Na glavi se nalazi par reduciranih sastavljenih očiju. Nemaju ocele. Ticala su kratka, glavičasta, sastavljena od pet članaka, a kod mužjaka su često izmijenjena u organe za prihvaćanje. Na prsima se nalaze tri para kratkih nogu posebno prilagođenih za prihvačanje na domadara. U stopalu imaju 1-2 članka s 1-2 pandžice. Usni organi za grizenje prilagođeni su za hranjenje perjem i dlakom, a rijetko krvlju domaćina (kao Menocanthus sp).

Tekuti nastanjuju uglavnom točno određeno područje tijela svog domaćina. Tako, naprimjer, tekuti goluba vrste Colombicola colombae dolaze uglavnom na krilima goluba, dok je vrsta Goniocoles bidentatus prisutna na perju u području vrata.
Ženka polaže stotinjak jaja koja lijepi u redovima na perje i dlaku. Čitav razvoj traje 4-5 tjedana. Iz jaja se kroz 3-4 dana izvale nimfe koje u slijedećih dvadesetak dana prođu tri međuličinačka stadija do potpune zrelosti.

Predstavnici porodice Philopteroidae većinom su nametnici na pticama (kokoškama, golubovima, lastavicama, a Trichodectoidae na sisavcima. Njima pripadaju pasja (Trichodectes canis) i mačja tekut (Trichodectes subrostratus).

S obzirom da su tekuti jako sitne, a u pasa i mačaka više podsjećaju na prhut, pa po opisu nametnika koje ste vidjeli na mačićima, prije su u pitanju buhe o kojima sam opširno pisala ovdje.

Tretirajte mačiće Frontline sprejem, psa Frontline sprejem ili ampulicom, okoliš pošpricajte sa Biokillom, a za kokoši ćete morati uzeti ili pripravak NEOPIROID EC 20 ili Sebacil, od kojih ćete pripraviti otopinu kojim ćete tretirati nastambu i pogotovo dobro pošpricati sve pukotine u kokošinjcu jer tekuti izlaze noću i napadaju kokoši, a danju se u pukotinama nastambe sakrivaju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr