Povratak

Testis konja nije spušten - kriptorhizam i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam mladog hrvatskog športskog konja starosti 2 godine i 3-4 mjeseca. Zabrinjava me što mu se je spostio samo jedan testis. Drugoga uopće ne mogu napipati ni u kanalu da se spušta. Moja veterinarka mi je rekla da bi to mogao biti problem. Možete li mi Vi pomoći nekim adekvatnim odgovorom ili savjetom? Je li još prerano za brigu? Što ako mu se drugi testis uopće ne spusti? Može li to imati određene posljedice?
S obzirom  na to da sam ga namjeravao kastrirati, sada na jesen, očito to neće biti moguće.

Svaki savjet i pomoć će mi dobro doći.

Hvala unaprijed,

Branimir

O: Kriptorhizam je pojava zaostajanja jednog ili oba testisa u abdominalnoj šupljini ili ingvinalnom kanalu (abdominalni ili ingvinalni kriptorhizam), a nastaje kada se testis, u svojem razvoju, ne spusti u skrotum tj. kada descensus (spuštanje testisa) ne uslijedi potpuno.

Samo spuštanje testisa se odvija u 3 faze: 1. spuštanje kroz trbušnu šupljinu kroz ingvinalni kanal, 2. stvaranje otvora u ingvinalnom kanalu kroz koji testis prolazi i 3. prolazak i spuštanje testisa u skrotum.

Descensus testisa događa se još u posljednoj trećini graviditeta, možemo reći pred sam porod, no u nekim slučajevima događa se da se testisi spuste tek pred nastup puberteta, što je kod pastuha u periodu od 10 mj. do 2 godine u prosjeku 14 mj. starosti. U nekim literaturama navodi se da čak i do 3. godine života kod kasnije zrelih pasmina konja može doći do spuštanja gonada.

U svakom slučaju, preporuka je zbog lakšeg izvođenja operacije koju zovemo kastracijom, tj. uklanjanje muških spolnih žlijezda, i smanjivanja mogućnosti od postkastracijskih komplikacija da se ona učini najkasnije sa 2 godine starosti životinje. Kriptorhide je potrebno  kastrirati jer se kao prirođena pojava kriptorhizam smatra nasljednom i takve životinje nije uputno držati u daljnjem rasplodu. Kastracija je nužna i zato  što pastusi kriptorhidi pokazuju u kasnijoj životnoj dobi promjenu u ponašanju koje često zna biti zloćudno. Također, kod abdominalnih kriptorhida na testisu koji zaostaje u abdomenu ( kod konja je to najčešće lijevi testis u 60% slučajeva), znaju se razviti patološke promjene poput, cisti, teratoma, te tumora.

Kao razlog  nepravilnog spuštanja testisa spominju se brojni uzroci pa se govori o slabo razvijenom mišiću (m.cremaster), manjku Hunterovog veza, o njegovom abnormalnom hvatištu, prekratkom mezenteriju testisa i sjemenovoda, premalom ili prevelikom testisu, preuskom ingvinalnom otvoru i dr. Do danas niti u humanoj medicini nije razjašnjena točna etiologija kriptorhizma, a već spomenutim uzrocima dodata je deficijencija stimulacije gonadotropinima (hormoni hipofize koji stmuliraju proizvodnju  spolnih hormona).

Liječenje kriptorhizma provodi se na 2 načina, gonadotropnim hormonima ili operativno, s time da je kod pastuha uvijek indiciran operativni zahvat.

Prethodno mora biti obavljen pažljivi klinički pregled i uz postavljenu dijagnozu abdominalnog odnosno ingvinalnog kriptorhizma ( određivanje točne lokacije testisa) koji se obavlja rektalnom palpacijom može se krenuti u planiranje samog načina izvođenja kastracije. Postoji više metoda kastracije, ingvinalna metoda kod koje se, ako je testis položen u abdomenu duž unutrašnjeg ingvinalnog otvora, ne mora niti otvarati trbušna stijenka, odnosno perfororati peritoneum (trbušna maramica). Druga metoda operacije kojoj se pristupa u slučaju da se kroz suženi ingvinalni otvor ne može doprijeti do testisa je ventralna metoda odnosno paramedijana laparotomija kod koje se otvara trbušna stijenka i izvodi odstranjivanje testisa.  
 
Najpovoljnije vrijeme za kastraciju životinja u terenskim uvjetima je proljeće i početak jeseni. Bolje je kastrirati ujutro jer tako cijeli dan možete kontrolirati operiranu životinju, kako bi mogli pravovremeno reagirati u slučaju postoperacijskih komplikacija (npr. krvarenje, prolabiranje organa, najčešće crijeva jer konji imaju izrazito jaku trbušnu muskulaturu, itd.). Prilikom pripreme kastracije kriptorhida treba primjeniti sve mjere opreza, koje su nužne i za uobičajenu kastraciju pastuha. Životinja mora biti potpuno zdrava i ne smije mijenjati dlaku, a 2 dana prije operacije treba joj se smanjiti obrok i pobrinuti se za nesmetanu defekaciju. Konj se mora svaki dan kretati. Na dan operacije životinja treba biti potpuno ispoštena Kod ingvinalnih operacijskih metoda konja se obara u poluleđni položaj, a kod paramedijane laparatomije konja treba oboriti i fiksirati u leđni položaj. Operacija se naravno odvija u općoj anesteziji, a uvijek je najsigurnija inhalacijska anestezija.

Konkretno u Vašem slučaju, savjetujem Vam da dogovorite s veterinarkom da se obavi podroban klinički pregled životinje i postavi dijagnoza te pristupi izradi plana operacije ili ako ona nema uvjete koji su potrebni za operativni zahvat, javite se na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju pri Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, gdje će Vas stručno osoblje savjetovati o daljnjim postupcima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr