Povratak

Tretiranje alpske koze i mladunčeta protiv buha i krpelja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam 10 godina staru alpsku kozu koja ima 3 mjeseca staro mladunče. Zanima me čime ih mogu tretirati protiv buha i krpelja, a da im ne može naškoditi?
Unaprijed hvala na odgovoru, Petra

O: Obje Vaše ljubimice možete bez straha tretirati proizvodima koje možete potražiti na našim policama, a riječ je o preparatu PETVITAL Bio Insect Shocker, biološki, potpuno prirodan višenamjenski proizvod u obliku spreja, uništava nametnike kroz samo par sati, u potpunosti je neškodljiv, čak i prilikom stalne upotrebe ugodnog je mirisa i ne ostavlja nikakve tragove. Sastav je kokosovo ulje, ulje uljane repice, ulje jojobe, eterična ulja. Potrebno je svakih 4-6 tjedana posprejati životinje te se također može koristiti i na invadirane površine s oko 30 cm udaljenosti, posebno mjesto spavanja i zadržavanja životinje. Doza od 100 ml dostatna je za 6 m2.

Drugi preparat je PetSoft insekticidni sprej  dr. Ch. Hinterbuchnera na bazi biljnih ulja i voćnih kiselina.

Primjena je ista kao i u prvom slučaju dakle životinje se špricaju, a nos, oči i usta potrebno je posebno zaštititi. Preporučujemo da dijelove na glavi, a naročito iza ušiju tretirate prstima. Ručno utrljavanje isto tako treba primjeniti i kod tzv. skrivenih mjesta (između nogu, pod repom i sl.). Kod primjene Petsofta na životinji, nakon ručnog tretiranja, operite ruke na uobičajen način. Tretiranje treba ponoviti ako životinja u međuvremenu boravi na kiši ili slučajno skoči u vodu ili poduže jurca po velikoj rosi. Ravnomjerno poprskano mjesto i predmeti ostaju zaštićeni od akutnog napada parazita 10 tak dana.

Osim ovih proizvoda imate u široj upotrebi proizvod koji možete potražiti u obližnjoj veterinarskoj stanici/ljekarni riječ je o Gamacid D, diazinonskom ektoparazitiku za vanjsku uporabu proizvođača Genere.  Preparat je u obliku koncentrirane otopine za pripremu emulzije koja se razrijeđuje prema uputama sa vodom, te s vodom dobro prokvašuje kožu i uništava sve vrste ektoparazita na životinjama ( preparat se posebno koristi na kozama i ovcama). Primjenjuje se u obliku kupke (kupka se priredi u bazenu poznatog volumena ili se može upotrijebiti i kada, tj. posuda sa oko 150 l) i spreja (za nastambe).  Proizvod je neškodljiv i može se koristiti na mladim životinjama već od 2 mjeseca starosti, naravno da trebate posebno obratiti pažnju da proizvod ne ide u oči, uši i bilo bi dobro da se kod primjene kupki životinje prije napoje kako kod uranjanja nebi pile tekućinu. Svakako savjetujem kod korištenja preparata detaljno pročitajte uputstva za pripremu emulzije i držite se točno određene recepture za pripremu kupke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr