Povratak

Tvor kao kućni ljubimac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas da mi pomognete: želim udomiti tvora i želio bih par savjeta stručnjaka.
Hvala, Predrag

O: Tvorovi se danas sve češće pojavljuju kao kućni ljubimci, a najčešće se drže afrički tvorovi. Afrički tvor (lat.Mustela putorius furo), pripada porodici Mustelidae (lasice). Vrlo su društvene i inteligentne životinje. Ženke su manje od mužjaka, težine su od 600-1100 g, dok mužjaci teže od 1200- 2100 g. Ovu životinju krasi raskošan rep dužine 12-20 centimetara. Životni vijek im je 6-9 godina.

Afrički tvor može biti smeđe boje s crnom bojom na repu i nogama, a dolazi i u varijanti albino boje (bijele), koja se javlja zbog nedostatka pigmenta. Kod albino tvorova nedostatak pigmenta javlja se i na šarenici, pa su oči crvene boje.

Tvorovi imaju specifičan miris, koji je produkt izlučevina spolnih žlijezda, analnih žlijezda i žlijezda u koži, koje se nalaze u okolini anusa (čmara). Ovaj miris tvorovi izlučuju da bi obilježili svoj teritorij, a u prirodi nekim vrstama predstavlja i jednu vrstu obrambenog mehanizma. Miris je intezivniji kod mužjaka, a naročito u vrijeme spolnog sazrijevanja. Upravo zbog mirisa, ljudi se rijetko odlučuju za tvora kao kućnog ljubimca. Miris se može ublažiti kupanjem specijalnim šamponima za tvorove, no jedino i dugotrajno riješenje uklanjanja mirisa je kiruški zahvat pri kojem se odstranjuju spolne žlijezde (kastracija) i analne žlijezde, odnosno analne vrećice. Ako nemate namjeru pariti svoga tvora, svakako Vam preporučujem kastraciju.

Tvorovi se hrane specijalnom hranom za tvorove koju možete nabaviti u trgovinama Pet Centra, a uz to možete koristiti i dehidriranu hranu za mačiće:
- Hills kitten od tune i piletine.
- Eukanuba kitten
- Royal Canin baby cat ili kitten.

Tvorovi se drže u kavezima koji su specijalno namijenjeni za njih i sadrže svu potrebnu opremu, a nekoliko puta dnevno bi mu trebali omogućiti i nesmetano kretanje izvan kaveza. Nisu zahtjevni kućni ljubimci, ni po pitanju obavljanja nužde, te se vrlo lako nauče obavljati nuždu u posude, tzv. WC u koji se postavlja pijesak za tvorove, a može se koristiti i pijesak za mačke.

Kako su tvorovi vrlo osjetljivi kućni ljubimci na infekcije, a osobiti one virusne etiologije, te često oboljevaju od štenećaka, svakako Vam preporučam da ga cijepite. Za vakcinaciju koriste se vakcine za pse, a vakciniraju se u dobi od 12 i 15 tjedana.

Ako će Vaš ljubimac boraviti i u prirodi, savjetujem Vam da cjepite i protiv bjesnoće, no u tom slučaju koriste se posebne vakcine za tvorove.

Svu potrebnu opremu, hranu i preparate za njegu možete nabaviti u trgovinama Pet Centra, a za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr