Povratak

Tvor - nepodnošenje visokih temperatura i osjetljivost na vrućinu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Čitala sam da afrički tvorovi na više od cca 30 stupnjeva dožive toplinski udar ili tako nešto pa kako to spriječiti?
Hvala unaprijed, Lu

O: Koža tvora je čvrsta, pogotovo preko vrata i ramena gdje je na taj način zaštićena od predatora i borbe sa drugim tvorovima te prilikom parenja kada se tvorovi međusobno hvataju za kožu.

Tvorovi nemaju žlijezde znojnice i jako su osjetljivi na pregrijavanje.

Normalna tjelesna temperatura tvora je 37.8-40°C. Ne toleriraju temperaturu iznad 32°C, pogotovo uz prisutstvo povišene vlage.

Stoga, ako se tvor drži vani, tada obavezno mora imati hladniji prostor u kojem bi se mogao skloniti od vrućine.

Također, putovanja sa tvorom obavezno moraju biti na umjerenoj temperaturi i nikad se ne smije tvora ostavljati u autu za toplih dana jer u autu temperatura vrlo brzo jako naraste.

Tvor ne smije biti dugo izložen direktnom suncu, treba ga smjestiti prilikom velikih vrućina u najhladniju prostoriju u stanu. Ako je stan klimatiziran, tada tvor trea biti u prostoriji gdje je klima, ali da ne puše direktno u njega.

Poželjno je svakodnevno rashlađivati tvorića hladnom vodom i omogućiti mu da se kupanjem sam rashladi.

U kavez mu se može staviti i boca napunjena vodom koja se smrzne te omota čarapom ili nekim materijalom ili pločica (kao od kupaonica). Naravno, treba paziti da se ljubimac ne prehladi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr