Povratak

Veličina mini svinje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Oprostite što vas opet gnjavim ali me još nešto u vezi svinja zanima, naime ja sam na internetu vidjela kineske patuljaste svinje koje su jako male, a kažu da toy svinje imaju 13 kg. Koje su najmanje?
Hvala, Katarina

O: Mini svinje izvorno potječu iz Vijetnama i prvo su bile unesene u Sjedinjene Američke Države 1984. godine kada su postale i popularni kućni ljubimci. Američka udruga minijaturnih svinja (AMPA) postavila je neke osnovne smjernice o samoj pasmini.

Unutar pasmine minijaturnih svinja razlikuju se pet varijeteta: vijetnamska (potbellied), Juliani, Gvinejska svinja, meksička gola svinja, te svinja sa otoka Ossabaw. Od tog vremena uzgajivači imaju uspone i padove u postizanju idealne veličine i težine mini svinje kao kućnog ljubimca. Težina nije jedini pokazatelj njezine veličine. Naime, njihovo tijelo čvrsto je i kompaktno. Za primjer, mini svinja teška 50-tak kilograma, može biti veličine psa koji teži od 15-20 kilograma.

Bez obzira na navedene prosječne težine mini svinja, napominjem kako i one kao i sva živa bića unutar vrste dolaze u različitim veličinama i težinama. Sa pravilnim režimom hranjenja, te aktivnošću mini svinja će izrasti u veličinu kako joj je genetski određeno. No, na težinu svinje može se utjecati pothranjivanjem i naravno kretanjem. Navedeno nije osobito preporučljivo jer može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Najčešća rasa mini svinje kao kućnog ljubimca je potbellied svinja (također zvana vijetnamska, minijaturna ili kineska), zatim gvinejska svinja koja je veličine veće potbellied svinje, ali izgleda mnogo tanja i viša, te ima dulju dlaku, te takozvane mikromini svinje za koje se navodi kako su one u stvari normalne potbellied svinje, ali kronično pothranjivane i neishranjene u pokušavanju da ostane mala. Životni vijek tako tretiranih svinja je oko 5 godina iz razloga što sama svinja ostane sitna, no njezini organi se razvijaju u one normalne veličine. Još ih nazivaju i teacups, micro-mini's, European bluebutts.

Kao najmanje svinje navode se Royal Dandies (toy svinja). Uzgajaju ih u Sjevernoj Americi u jedinoj uzgajivačnici za sada. Dostižu odraslu težinu od 11,25- 29,25 kg, no to umnogome ovisi o načinu na koji se hrani mini svinja, te koliko se kreće. Ova svinja nastala je selekcijskim radom kroz 19 godina, što je i sam pokazatelj koliko dugo vremena je potrebno za postizanje genetskog mijenjanja same životinjske vrste. S obzirom kako su svinje relativno novi kućni ljubimci, ne postoji nikakva garancija bilo od uzgajivača ili dobavljača da će izrasti u tako malu svinju. One rastu do 3 godine starosti. Jedini način kako bi imali uvid koliko je stvarna veličina je da je nabavite kao odraslu u starosti 4 godine. Kao relativno pouzdan podatak o veličini odrasle mini svinje može se dobiti i provjerom izgleda roditelja svinje.

Na žalost, nemamo informaciju gdje bi se mogle nabaviti u Hrvatskoj.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr