Povratak

Vid i raspoznavanje boja kod životinja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Znam da psi vide crno-bijelo, je li je tako i kod ostalih životinja?
Katarina

O: Ljudsko oko reagira na svjetlo samo u vidljivom dijelu elektromagnetskog spektra.

Za razliku od čovjeka, mnoge životinje imaju oči koje reagiraju i na druge načine. Tako neke životinje ne raspoznaju boje dok druge imaju mogućnost detektirati infracrveno ili ultraljubičasto svjetlo.

Naime, priroda se potrudila da vid kod životinja, odnosno unutarnja struktura oka, bude prilagođena njihovim životnim potrebama. Tako je za predatore važnija osobina vida da detektira pokret potencijalna plijena nego boju objekta u vidnom polju.

Psi imaju mrežnicu (dio oka osjetljiv na svjetlo) s većim udjelom štapića (odgovorni za percepciju različitog intenziteta svjetlosti) u odnosu na čunjiće (receptori odgovorni za razlikovanje spektra boja, kao i kvalitete vida pri jakom intenzitetu svjetlosti). Stoga, njihovo oko je osjetljivije na svjetlost i pokret (u odnosu na čovjeka), ali s razmjerno slabijom mogućnosti spektralne determinacije objekta u vidnom polju.

Iako su istraživanja pokazala drugačije, većina stručnjaka se slaže u činjenici da mačke ne raspoznaju boje. Naime, pokusna ispitivanja su pokazala da mačke imaju sposobnost prepoznati zelenu, plavu i žutu boju, ali ne i crvenu boju. Anatomski gledano, dokazano je da čunjići oka mačke raspoznaju plavu i zelenu boju, ali ne i crvenu.

Određena ispitivanja provedena na ribama dovela su do zaključka da i one imaju sposobnost razlikovanja boja. Tako je poznato da određene skupine ciklida pokazuju veći afinitet prema crvenoj i plavoj, nego zelenoj boji. Također, mnoge ribe (kao što su i piranje i zlatne ribice) imaju sposobnost vidjeti i infracrveni spektar svjetlosti, kao i valne duljine svjetlosti koje nisu vidljive ljudskom oku. Takva sposobnost im daje mogućnost bolje vidljivosti u zamućenoj vodi.

Crvena vjeverica i zamorac nemaju čunjiće, te su sa stajališta anatomije oka i razlikovanja spektra boja, potpuno slijepi.

Također, slična je situacija i sa stokom.

Većina ptica ima odličnu sposobnost raspoznavanja spektra boja. Tako je poznat slučaj s australskom sjenicom koja u vrijeme gnježđenja pokazuje veliki afinitet prema predmetima plave boje (komadima papira, voća ili perja manjih ptica) te ih ugrađuje u svoja gnjezda.

Kod kokoši i golubova mogu se naći tri tipa čunjića te im se vidljivost boja procjenjuje sličnim ljudima. Za razliku od njih, sove su slijepe za boje.

Također je utvrđeno da pčele ne vide crvenu i narančastu boju, ali vide plavu u ultraljubičastom spektru. Naime, veliki broj cvijeća reflektira neku od nijansi plave.

Utvrđeno je da mravi nisu u mogućnosti vidjeti crvenu svjetlost. Ta se spoznaja i koristi u noćnom promatranju aktivnosti mrava.

Komarci ne mogu vidjeti žutu boju te ih svjetlost i boje ne privlače. Kako vide ljubičastu boju, ta se spoznaja koristi i u proizvodnji specijalnih svjetiljki, koje emitirajući plavo do ultraljubičasto svjetlo, na sebe privlače i uništavaju komarce. 

Kako u kraljevstvu životinja postoji više milijuna različitih vrsta životinja, nadam se da će Vas moj skroman odgovor, bar djelomično, zadovoljiti. Ostale informacije možete dobiti na Zavodu za biologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr