Povratak

Vijetnamski paličnjaci: partenogenetsko razmnožavanje / Razlikovanje spolova

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam jedno pitanje. Prije pola godine sam nabavila 7 malih vijetnamskih paličnjaka oko 1 cm dugačkih. U međuvremenu su dva uginula i sad mi je ostalo još 5. U tijelu su dugački od 6-9 cm. Problem je u tome što je jedan potpuno drugačiji od ostalih. Jedan paličnjak je deblji u tijelu, ima male rogove iznad ticala, jako veliku glavu, a i noge su mu kraće u omjeru na tijelo. Ostala 4 su krakata, s malom glavom i kraj zadka im ima malo zadebljanje. Čitala sam da su mužjaci kod vijetnamskih paličnjaka strahovito rijetki, a sigurna sam da je taj jedan paličnjak ženka. Hvala. Josipa


O: Baculum extradentatum ili vijetnamski paličnjak jedna je od vrsta koja je aseksualna, odnosno razmnožava se partenogenetski. Ovo znači da za reprodukciju nije neophodna prisutnost mužjaka. Iz ovog razloga su oni vrlo rijetki a najčešće s spominje brojka od jednog mužjaka na 6-10 000 ženki. Ženka za vrijeme svojeg životnog vijeka u prosjeku iznese i do 1 000 jaja pa ta računica i nije toliko nevjerojatna a naročito što su ta jaja neoplođena pa su svi potomci ženke. U rijetkim slučajevima je zapaženo kao specifičnost za ovu vrstu paličnjaka pojava većeg broja mužjaka uslijed visoke temperature u terariju u kojem borave, pa je ovo moguće i kod Vaših ljubimaca.Osnovna razlika između mužjaka i ženke vijetnamskog paličnjaka je u duljini tijela gdje se uočava kako su ženke dulje od mužjaka od 3-5 cm. No, uočena je razlika i u duljini "antena" gdje su one kod ženki mnogo kraće. Osim navedenoga, razlika postoji i u debljini tijela jer su mužjaci znatnije tanjeg tijela od ženki.
Što se tiče potražnje na tržištu za mužjacima vijetnamskog paličnjaka na žalost, ne raspolažem tom informacijom ali Vas pozivam da posjetite forum Pet centra i sa zaljubljenicima u ove životinjice podijelite iskustvo.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr