Povratak

Vijetnamsko prase (pot-bellied pig)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Nedavno smo nabavili vijetnamsko prase, stara je oko 2 mjeseca. Kako je to kod nas još neuobičajen ljubimac, malo se poznaju njihove navike, ishrana, ponašanje, otpornost na bolesti i sl. Na internetu nema baš puno podataka o njima. Moja prasica je kod mene oko 2 tjedna i jako je draga i voli se maziti, jede uglavnom mlijeko i kruh, malo trave, vodu uopće neće, danas je nešto čudna, kao da se prehladila, tužna je i samo spava... bila bi Vam jako zahvalna ukoliko imate više informacija o toj vrsti da mi pošaljete sve što znate i na koji način se treba čuvati od bolesti! U prilogu vam šaljem fotografiju da vidite kako izgleda.

Hvala unaprijed i srdačan pozdrav, Suzana


O: Vijetnamska svinja (eng. pot-bellied pig), kao što i sam naziv kaže, je vrsta mini-svinja koja potječe iz Vijetnama. Ova vrsta svinja raste do 4 godine starosti, a žive i preko 20 godina. 

Prema svojim veličinama, koje dosežu kao odrasli primjerci, mogu se usporediti sa srednje velikim do

velikim pasminama pasa. Također, postižu tjelesne težine od 8 kg pa sve do 136 kg. Osim po izgledu i veličini, karakteriziraju ih i ravne i po strani položene uši, kao i ravan rep.

Američko udruženje minijaturnih svinja utvrdilo je neke standarde za ovu vrstu životinja. Tako postoje 5. varijeteta: vijetnamska (potbellied), Juliani, Gvinejska svinja, meksička gola svinja te svinja s otoka Ossabaw.

Najčešći i najpoznatiji varijetet mini svinje kao kućnog ljubimca je potbellied svinja (poznata i kao  vijetnamska, minijaturna ili kineska); zatim gvinejska svinja koja je veličine veće potbellied svinje, ali izgleda mnogo tanja i viša te posjeduje dužu dlaku.

Hrane se ostacima sa stola (isključujući meso), a obožavaju travu s travnjaka. Ako se na taj način ne zadovoljavaju potrebe, prehrana se može nadopuniti zamjenskim peletama trave ili sijena (komercijalna hrana). Davanje previše hrane može dovesti do prekomjernog rasta mini svinje. Inače, svinje su sposobne jesti cijeli dan ako su u mogućnosti. Stoga, nužna je umjerenost. Vizualno se može procijeniti kondicija mini svinje na način da ako je uočljiva kralješnica i rebra, svinja je premršava, a ako su joj obrazi i trbuh opušteni, tada je pretila. Izbjegava se hranjenje ovih ljubimaca hranom za pse ili mačke jer su bogate proteinima što bi potaknulo rast. Potrebno joj je jedino osigurati prehranu bogatu vitaminima i mineralima. Svježa voda mora biti stalno dostupna. Poželjno je posudu pričvrstiti za podlogu jer će je u suprotnom svinja prevrnuti. Preporučljivo je koristiti specijalne pojilice za svinje, koje su dostupne na tržištu.

Za držanje na otvorenom potrebno im je osigurati sjenovito mjesto, zaštitu od kiše i vjetra, te suhu stelju za spavanje. Može poslužiti i velika kućica za psa. Kao i psi, zahtijevaju trčanje, dnevno po terenu veličine teniskog igrališta. Za vrućina vole se valjati u vodi (jer se ne znoje). Vrlo su čiste životinje. Kod držanja u manjem dvorištu, nuždu obavlja na jednom mjestu, najčešće najudaljenije od mjesta gdje jedu i spavaju. Vrlo lako ih možete priviknuti na obavljanje nužde na jednom mjestu u kući ili stanu. Naravno, mogu se držati u kući, no zahtijevaju mnogo pažnje i kretanja.

Svinje su poprilično inteligentna životinjska vrsta te se kao i mnoge druge životinje mogu poprilično prilagoditi i socijalizirati za život s nama. Međutim, u određenim slučajevima, njihova inteligencija može nam stvoriti i probleme. Naime, one su skoro stalno zaigrane i zainteresirane za okolinu kao i tvrdoglave i osjetljive. Stoga, ako im se ne pruži dovoljna stimulacija, rad i igra, postati će im dosadno što nerijetko vodi u moguću destrukciju i poremećaje u ponašanju različitog oblika.

Više o bolestima kao i o svim drugim informacijama kojima možete prevenirati pojavu bolesti i osigurati optimalno zdravlje ljubimca možete saznati od svog veterinara kao i na Klinikama Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr