Povratak

Zaštita konja od vanjskih parazita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Vlasnik sam 5 omatičenih grla hrvatskog hladnokrvnjaka, kojima je potreban veliki ispust i neka vrsta slobode. Mađutim, kada ih pustim u ispust, na njih navali milion obadova, muha i komaraca. Iz tog razloga me zanima da li postoji neki "sprej" ili sredstvo kojim se konji mogu namazati ili poprskati da mogu biti slobodni i mirni od napasti te gdje se može kupiti.
Unaprijed zahvaljujem, Kruno

O: Na žalost, na tržištu nije dostupno mnogo praparata koji djeluju ektocidno, a da se mogu primjenjivati na konjima.

U ljekarnama Pet centra možete pronaći preparat Neopitroid EC 20 - tekući koncentrat za izradu emulzije te Pet soft - gotovi pripravak u sprayu od 500 ml  protiv vanjskih nametnika  za pse, mačke, ptice, papige, zamorce, hrčke, konje, kuniće i dr.

Neopitroid EC 20 sadrži permetrin - sintetski ektoparziticid / insekticid produženog djelovanja, a spriječava invaziju goveda, konja, ovaca, svinja, pasa i peradi - ušima, paušima, krpeljima, buhama i tekutima te za suzbijanje hematofagnih dvokrilaca (obadi, muhe, komarci i dr.) koji ubadaju i uznemiruju životinje.

Tekući koncentrat za izradu emulzije mora se prije upotrebe razrijediti s vodom. Životinje se prskaju pomoću ručne ili leđne prskalice, a prije svake upotrebe se priprema svježa radna emulzija.

Upotrebljen prema uputi, pripravak štiti od muha koje se zadržavaju samo oko rogova 21 do 28 dana, a od ostalih infestacija 7 do 14 dana.

Preporučuje se pripravak aplicirati čim se na životinjama primjete molestanti, a prskanje treba ponavljati s razmacima od mjesec dana.

Svrbež kod konja izazvan ubodom komaraca i "komarčića" ublažava se premazivanjem svakog ili svakog trećeg dana, ovisno o stupnju promjena.

Za suzbijanje komaraca, tj. svrbeža nakon njihova uboda upotrebljava se 0, 1 % otopina koja se dobije tako da na svakih 5 litara vode doda 25 ml Neopitroid EC 20. Tom otopinom se premazuje područje oko grive te duž srednje linije leđa, od grebena prema korijenu repa.

Osim prskanja životinja, preporuča se prskanje stočnih nastambi preparatom Neopitroid alfa.

Pet soft u spreju je biološki proizvod s trenutačnim i produženim djelovanjem. Ravnomjerno poprskana mjesta ostaju zaštićena  i za insekte pogubna u trajanju oko 3 tjedna.

Osim ta dva preparata, koje možete pronaći u Pet centru, postoji i Bayerov  koncentrat za izradu emulzije - Bayticol EC 6% s djelatnom tvari flumetrinom. Flumetrin je sintetski insekticid/akaricid iz skupine piretroida.

Bayticol EC 6% štiti i liječi goveda, ovce, koze, konje i pse od invazije krpeljima, ušima, paušima, hematofagnim dvokrilcima (obadi, muhe, komarci i dr.) i šugarcima kod ovaca. Prije pripreme radne emulzije koncentrat se promućka u boci, a nakon toga se miješa s vodom. Sve domaće životinje  se prskaju ili peru sa spužvom otopinom 10 ml Bayticola u 20 litara vode. Dlačni pokrivač se temeljito prokvasi prsanjem ili pranjem sa spužvom, osobito mjesta koja ektoparaziti najčešće napadaju.

Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr