Povratak

Zdravstveni problemi i procjena starosti (dobi) tvora / Nadbubrežna žlijezda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas za vaše misljenje, imam afričkog tvora kojeg sam kupila kao odraslog, tako da u biti ne znam koliko je star. Bivši vlasnik je rekao dob od 1 i pol godine, ali meni se tako ne čini jer je čudan u zadnje vrijeme, u biti ni ne znam da li je kao mali bio cijepljen. Bila sam kod veterinara, ali on uzrok ne zna, dao je neke injekcije. Pa se zato obraćam vama, dosta mi je čudan, jako puno spava u zadnje vrijeme i dosta je nezainteresiran, trese se i nema ravnoteže, nestabilan je na nogama i pada, teže diše, normalno jede i pije vodu, oči su mu spuštene, nema čist pogled, u stražnjem dijelu tijela je jako uvučen između trbuha i stražnjih nogu i primjetila sam da mu u krugove otpada dlaka. Veterinar mu je očistio analne

kesice, dao mu je 5 injekcija, drugi dan je dobio 2 injekcije i 2 tablete za 2 dana, stanje mu se nije baš poboljšalo nakon tih terapija. Inače, nema temperature, nije anemičan. Nisam sigurna za starosnu dob, dobio je nešto sijedih dlaka i je li to sve normalno za tvora otprilike starog 3 godine?
Hvala na vašem mišljenju i lijepi pozdrav, Sanela

O: Simptomi koje opisujete u Vašeg ljubimca upućuju na različite zdravstvene probleme.

Naime, najveću pažnju treba posvetiti alopecijama na tijelu Vašeg ljubimca. One, osim što mogu biti uzrokovane nekim od mikrobioloških uzročnika (gljivice, kožni paraziti, no i bakterije, a mogu se utvrditi jednostavnom pretragom brisa kože na promijenjenim mjestima), upućuju i na probleme s unutrašnjim organima, naročito s gušteračom i nadbubrežnom žlijezdom, za čiju je potvrdu potrebno provesti osnovne pretrage krvi: kompletna krvna slika i biokemija krvi te RTG-snimku ili UZV.

Na probleme sa nadbubrežnom žlijezdom upućuje gubitak dlake ili prorjeđenje dlačnog pokrivača, naročito na bazi repa, nogama, trbuhu; ograničenog su ili neograničenog oblika. Iako postoje brojni uzroci ispadanja dlake u tvorova, na ovaj probleme treba posumnjati ako se radi o životinjici staroj od 3 pa na više godina. Treba napomenuti kako se gubitak dlake, iako tipičan simptom, ne javlja se u svih oboljelih jedinki. Naime, za razliku od ostalih oboljenja, ne postoji klasičnih simptoma koji se klinički oučavaju. Spektar simptoma ovisi o lokaciji tumora na nadbubrežnoj žlijezdi, a kako ova žlijezda proizvodi nekoliko hormona, simptomi mogu varirati. Osim gubitka dlake, ovo oboljenje prate sljedeći simptomi: gubitak apetita, letargija, prekomjerno češanje, intenzivniji nelagodan miris kože, prekomjerno uređivanje, otežano mokrenje u mužjaka (uslijed povećanja volumena prostate koje je obično povezano sa bolestima nadbubrežne žlijezde), pojačano žeđanje i uriniranje, gubitak tjelesne težine na štetu mišićnog tkiva pa životinjica izgleda napuhnutog i okruglog trbuha.

Do otežanog i ubrzanog disanja, općenite slabosti, gubitka apetita i ubrzanog rada srca dovode prvenstveno srčane bolesti. No, kako se bolest postepeno razvija, nerijetko se može zamijeniti sa nekim drugim oboljenjem ili pak jednostavno sa starošću te je indicirano provesti određene dijagnostičke postupke kako bi se načinila diferencijalna dijagnostika.

Što se tiče procjene dobi kod tvorova prvenstveno su indikativne promjene na zubima (sjekutići gornje čeljusti), dok se boja dlake smatra manje indikativnom. Tvor ispod godine dana starosti ima svijetle, potpuno bijele zube. U dobi od 1,5 do 2,5 godine, vrh zubiju počinje žutjeti i postajati gotovo prozirno žute boje. U dobi od 3 do 4 godine prozirnost žute boje je više izražena i širi se duž cijelog zuba. U dobi od 6 godina zub je u potpunosti žute boje, a često se na donjoj čeljusti uočava i nedostatak pojedinih zubiju. Osim navedene razlike stariji tovrići više spavaju i igraju se mnogo kraće od onih mlađe dobi.

Kako ste naveli da Vaš tvorić ima sačuvanu volju za uzimanjem hrane i vode, teško je procijeniti ozbiljnost zdravstvenog stanja bez pregleda u veterinarskoj ambulanti. Također, na ovaj mi je način nemoguće pretpostaviti koje injekcije dobiva Vaš ljubimac od strane veterinara, no dobar je znak za poboljšanje zdravstvenog stanja i oporavak činjenica da se simptomi ne pogoršavaju, a ovisno o patološkom procesu ponekad je potrebno i tri do četiri dana do vidnog poboljšanja zdravstvenog stanja. Preporučam Vam da se obratite Vašem veterinaru u vezi tipa injekcija koje je davao, kako bi eventualnu antibiotsku terapiju proveli dovoljno dugo vremena (5-7 ili 10 dana), a oporavak bio potpun i bez komplikacija. Sljedeće, porazgovarajte sa Vašim veterinarom o mogućnostima dodatnih pretraga, a ukoliko ne raspolaže potrebnim tehničkim uvjetima za provedbu, možete se obratiti na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr