Povratak

Zvjerinac na puticama konja: uzroci pojave i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Vlasnica sam dvanaestogodišnjeg toplokrvnog konja. Prije nekoliko tjedana na puticama obiju zadnjih nogu pojavile su mu se ranice za koje sam kasnije saznala da se radi o zvjerincu. Mjesta sam odmah počela tretirati Betadinom i Canesten mašću međutim mjesta sporo zarastaju. Postoji li jači lijek za zvjerinac i kako pravilno liječiti konja oboljelog od zvjerinca te se što prije riješiti bolesti? Unaprijed hvala, Lucija

O: Zvjerinac nije bolest za sebe već predstavlja reakciju kože u području putišta na različite uzroke.Može se pojaviti na jednoj ili više nogu a smatra se da je bolest češća u jesen i po zimi prvenstveno radi veće vlažnosti.Držanje konja u vlažnim uvjetima kao i cikličke izmjene vlažnih i suhih uvjeta predstavljaju predisponirajuće faktore.Promjene na koži češće zahvaćaju stražnju stranu putice ali se mogu i znatno proširiti dalje po nozi. Kao ostali predisponirajući faktori odnosno uzroci promjena na koži spominju se različiti iritansi-kemijski i fizički kao i gljivice.U pojedinim slučajevima smatra se da i alergijska reakcija ima udjela u nastanku promjena kao i fotosenzibilizacija pod utjecajem biljki iz sijena.Smatra se da određenu ulogu ima i genetska predispozicija i da su pojedini konji naprosto skloni nastanku ovog problema.


Liječenje je važno započeti što prije a nerijetko nakon početnog poboljšanja dolazi do ponovne pojave bolesti.Ponekad liječenje biva dugotrajno na što treba računati.Samo liječenje odnosno primjena lijekova ovisi o konkretnom stanju kože.Često se radi o gljivičnim infekcijama a moguće su i bakterijske infekcije i to znatno komplicira cijelu sliku.Šišanje dlake je obično prvo što treba napraviti na zahvaćenom području.Važno je kožu isušivati i tretirati blagim antisepticima.Nakon toga primjenjuju se različite masti ili kreme(one na bazi cinka se uobičajeno preporučuju) a po potrebi, ovisno o stanju životinje, mogu se davati parenteralno i antibiotici i kortikosteroidi.O tome svakako odlučuje veterinar. S obzirom da etiologija bolesti nije jednostavna, jednako vrijedi i za liječenje pa Vam preporučujem da kontaktirate Vašeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr