Povratak

Afričke patuljaste žabice - Hymenochirus curtipes

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Hymenochirus curtipes – zanima me gdje ih ima za kupiti i koja je cijena ovih žabica i kakvu vodu da stavim u akvarij, kakva im voda treba? Kristina


O: Hymenochirus curtipes, zajedno sa Hymenochirus boettgeri, Hymenochirus boulengeri i Hymenochirus feae pripada skupini afričkih patuljastih žabica. Radi se o malim vodenim žabicama koje su prirodno nastanjene u tropskim i suptropskim područjima Afrike, posebice Konga. Nešto o njima je već pisala i kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Što se tiče držanja, patuljaste žabice se mogu držati u akvarijima od 10 litara iako su još bolji oni od 30 – 40 litara budući da su ove životinje dosta aktivne pa im je potrebno i dosta prostora za kretanje. Također ne preporuča se da akvarij bude previsok odnosno predubok jer žabice moraju biti u mogućnosti izaći na površinu zbog disanja.

Patuljaste žabice se mogu držati pojedinačno, ali ih je ipak bolje držati u grupama od 3 ili više.

Akvarij mora imati filter i grijač, a jednom tjedno se svakako preporuča promijeniti 10 – 20 % vode.

Budući da afričke patuljaste žabice izvorno dolaze s područja gdje ima puno bilja svakako se preporuča zasaditi pravo ili postaviti umjetno bilje u kojemu će se žabice moći skrivati.

Iako su ovo primarno noćne životinje, svejedno im je potrebno osigurati 12 sati svjetla dnevno. UVB lampa u ovom slučaju nije potrebna jer žabice dobivaju dovoljnu količinu vitamina D iz hrane koji je potreban za regulaciju metabolizma kalcija.

Idealna temperatura vode bila bi 22 – 27°C, a pH vrijednost između 7 – 7,8.

I na kraju jako je važno još spomenuti i poklopac akvarija koji će spriječiti bježanje odnosno iskakanje žabica iz akvarija budući da ono često ima kobne posljedice (pri niskoj vlažnosti žabice ne mogu preživjeti duže od 20 minuta).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr