Povratak

Agama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 2 mjeseca kupila sam mužjaka agame. Prilikom kupovine rečeno mi je da se hrane sitno rezanom mrkvom, paprikom, blitvom, te 2 puta sedmično 4-5 bijelih crva. Moje pitanje je na koji način i čime mogu proširiti ishranu agame? Radnja u kojoj sam kupila nije mi mogla dati adekvatan odgovor. U posljednjih 7 dana agama je postala tamno siva, znate li o čemu se radi? Voljela bih pročitati više o agamama, ali ne znam gdje. Unaprijed hvala na bilo kakvoj pomoci, pozdrav, Tea

O: Kako niste naveli o kojoj se agami radi, pisat ću Vam o prehrani dviju vrsta koje se najčešće drže kao kućni ljubimci.

Bradata agama (Pogonia vitticeps) ili bradati zmaj spada u omnivore, odnosno svejede, no češće preferiraju mesnu ishranu.

U prehrani morate biti oprezni. Ako se radi o mladoj agami, do četiri mjeseca starosti, hrana koju koristite mora biti vrlo sitna. Općenito pravilo koje vrijedi u prehrani agama kaže da plijen ne smije biti veći od 2/3 veličine njihove glave. No, kod agama beba, kako sam već navela moraju biti sitni komadići i ovo pravilo ne vrijedi. Hranjenje prevelikim komadima ili plijenom, može izazvati ozbiljne zdrastvene probleme, a najčešće dolazi do paralize, ataksije, gušenja, pa i do smrti. Prehranu započnite malim cvrčcima, crvima, a kasnije i malim pinki miševima kada Vaša agama bude dovoljno velika da ih može progutati.

U prehrani osim insekata i crva, mora biti zastupljeno povrće (salata, mrkva, maslačak, radič crveni, matovilac, rikola, zeleno grašnato povrće - grašak, leća) i voće (banana, papaja, mango, kruška, breskva, malina, borovnica, šumska jagoda, dinja, carambola, grožđe), koje sačinjava oko 20-30% ishrane. Kako se agame u pririodi hrane beskralježnjacima i manjim kralježnjacima, koji su im izvor proteina koji im je neophodno potreban, u zatočeništvu u prehrani također mora biti zastupljen dovoljan postotak proteina. Preporučljivo je da su beskralježnjaci koje dajete živi, svježi, jer su na taj način mekši, izbjegavamo žilavost kao kod uginulih jedinki. Tako će se i lakše probaviti egzoskelet (vanjska anatomska karakteristika člankonožaca koja podupire i štiti organizam), koji može dovesti do začepa i drugih problema s probavom.

Kako agama raste, kasnije je preporučljivo hraniti je manjim miševima, koji su hranjiviji, a i manja je mogućnost nastanka probavnih problema. U starijoj dobi mijenja se omjer proteinske i biljne hrane, pa će starije agame uzimati 70% povrća i 30% žive hrane. Omjer se također mijenja za vrijeme parenja.

Savjetujem da  3 - 5 puta na tjedan dodate kalcij na hranu, a za mlade ili gravidne agame i češće. Osim kalcija, 2 - 3 puta tjedno dodajte i multivitaminske pripravke.

Vodena agama (Physignathus cocincinus) primarno je mesojed (carnivora) odnosno hrani se kukcima i manjim kralježnjacima: glodavcima, pticama, žabama, a ponekad i ribom, no ne smijemo izostaviti hranu biljnog podrijetla koja je posebno važna kod ovog guštera: sitno nasjeckane banane ili jagode, bobičasto voce (grožde, kupine, maline itd.), smokve te svježi listovi mladog maslačka (radiča) trebaju se ponuditi najmanje tri puta tjedno. Proteinska hrana je zastupljenija u prehrani nego u bradatih agama, a voće i povrće čini tek 10-15% prehrane.

Premda se Physignathus cocincinus u zatočeništvu hrani uglavnom insektima kao što su cvrčci, muhe i neke vrste žohara, potrebno je naglasiti da je nužan veliki oprez kod davanja crva brašnara ili fobasa, koji kod mladih zmajeva mogu uzrokovati crijevnu opstrukciju ili opstipaciju (zatvor) i prouzročiti smrt mladog guštera. Sa živom hranom preporučljivo je hraniti svaka 2-3 dana.

Kod odraslih zmajeva preporuča se povremeno dodati kalcij i multivitamine.

Promjene koje opisujete na tijelu Vaše agame mogu biti posljedica neadekvatnih uvjeta u akvariju, neprimjerene temperature, odnosa noćne i dnevne temperature, neadekvatnog osvjetljenja - ako nemate UV spektar itd. Ovakve promjene mogu biti i posljedica deficitarne prehrane, odnosno hipovitaminoze, te bakterijskih, gljivičnih ili parazitarnih oboljenja.

Ako su uvjeti u terariju dobri, potražite veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju gmazova kako bi se utvrdilo što je uzrok ovim promjenama, te započelo s terpijom ukoliko ona bude potrebna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr