Povratak

Agami se suši rep

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupio sam agamu prije otprilike mjesec dana. Prije par dana sam primjetio da joj se počeo sušiti rep, pa ako mi možete reči kako da to spriječim, a ako ne mogu spriječiti kakve će biti posljedice na njenom repu i da li će joj narasti novi? David

O: Stanje Vaše agame koje ste opisali upućuje na suhu gangrenu repa. Često ovoj pojavi pogoduju ozljede blizu kraja repa. Rep može zapeti na nešto ili biti prignječen nečim (npr. dekor terarija, vrata i sl.). Tkivo na vrhu repa počinje odumirati i mijenja boju u tamno-smeđu do crnu, postaje vrlo tvrdo i oštro, počinje se uvrtati prema unutra.

Ponekad se ozljede ili infekcije dogode prema sredini repa. Kako infekcija napreduje, uočava se izbočenje na repu koje ometa opskrbu krvlju i prožetost živčevljem. Infekcija se često širi prema vrhu repa ali i prema tijelu. Ovo se događa brzo, u nekoliko dana ili tjedana, no proces može potrajati i nekoliko mjeseci. Dok se vide znakovi odumiranja repa infekcija je već znatno uznapredovala, tako da je potrebno reagirati na samom početku uočavanja simptoma kako ne bi posljedice bile pogubne po zdravlje agame.

Liječenje se provodi amputacijom sa vrlo velikim uspjehom ako je infekcija ili odumiranje pri vršku repa. Od pomoći su i sistemski antibiotici koji reduciraju infekciju a ne smetaju regeneraciji repa.

Također, do ovakve pojave dovode i uznapredovali slučajevi dehidracije. Početni simptomi ovog stanja su uvučene oči i suha i naborana koža. Stanje se može provjeriti na način da mali nabor kože uzmete između prstiju - ako se koža odmah vrati na mjesto dobar je znak hidriranosti organizma no ako nabor kože ostaje na mjestu ili mu treba neko vrijeme da se vrati, radi se o dehidriranosti. Dehidracija je uvijek simptom a ne samostalno oboljenje, a u ovisnosti o stupnju dehidracije posljedice su blage ili pak vrlo ozbiljne po zdravlje agame. Teška dehidracija dovodi do šoka, acidoze, uremije.

Najčešći uzrok dehidracije su loši uvjeti držanja - nedostatk vode, niska vlažnost, previsoka temperatura, neadekvatna prehrana. Liječenje se provodi identifikacijom uzroka dehidracije.

Treba spomenuti i probleme kod presvlačenja koji se događaju ako ne može otpasti vanjski sloj odumrle kože pa ona koja raste ispod također odumire. Najčešće su uzrokovani neadekvatnom vrijednošću vlage, a predstavljaju uzrok daljnjim bolestima. Zaostala koža se mora što prije ukloniti, kako ne bi dovela do komplikacija infekcijom i gangrenom.

S obzirom na navedeno, savjetujem Vam posjet veterinaru koji će na osnovu pregleda postaviti ispravnu dijagnozu te poduzeti odgovarajuće liječenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr