Povratak

Agresivno ponašanje / Prolapsusi u kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 2 crvenouhe kornjače. Držim ih u terariju. Ženka ima 3 godine, a mužjak dvije. Neki dan sam primjetila da im se voda vrlo često prlja i to crvenom tekućinom. Danas sam ih promatrala i ugledala kako ženka ugriza mužjaka za rep te njemu iz repa izlazi nešto jako crveno. Ženka ga uporno vuče za rep. Ne znam što bi to moglo biti pa vas molim za nekakvu pomoć. Ne znam da li on njoj ne paše ili koji je razlog ugrizu i krvi koja izađe iz repa. Hvala unaprijed. Lijep pozdrav! Alma

O: Svaka životinja je jedinka za sebe i reagira različito, bilo da se radi o istoj ili različitoj vrsti životinje.

Agresivno ponašanje u vodenih kornjača nije rijetkost, a najčešće se dešava ako zajedno borave kornjače različite dobi, odnosno različitih veličina, što ne mora uvijek biti pravilo.

Agresivno ponašanje je vrlo složena pojava, a manifestira se na različite načine, bilo kao nagon, napadanje zbog hrane ili teritorija. Uzroci agresivnog ponašanja još uvijek nisu u potpunosti razriješeni.

Kako je problem agresivnosti teško kontrolirati, važno je što prije uočiti oblike agresije, kao ne bi poprimili veće razmjere, u smislu nanošenja ozljeda drugoj životinji, koje vrlo često mogu ugroziti i život.

Kako Vaša kornjača iskazuje agresiju prema drugoj kornjači, savjetujem Vam da ju svakako premijestite u zaseban terarij. Ako je trenutni terarij dovoljno velik, možete u njega smjestiti predmete ili omogućiti nekakvo posebno mjesto gdje bi se mužjak mogao skrivati. No, svakako puno bolje rješenje je izolacija agresivne kornjače.

Kako ste opisali da kod mužjaka primijećujete da mu nešto izlazi iz repa, postoji mogućnost da se radi o prolapsusu penisa.

U mnogih kornjača se tijekom života povremeno javlja stanje kada izvrnu iz tijela kloaku ili u mužjaka penis (prolapsus penis). Kloaka je otvor u kojem se nalaze izvodni kanali mokraćnog i spolnog sustava. Češći su povremeni prolapsusi, a manje su opasni ako ih se pravilno liječi. U tijeku prolapsusa kornjače osjećaju vrlo malo boli.

U trenutku prolapsusa pojedinih od organa osigurajte da prljavština ne dođe do izvrnutih organa.  Ako se odmah ne vrate u tijelo kornjače, osigurajte da ostanu vlažni, masirajte okolne dijelove tijela oko izvrnutog organa i držite kornjaču u pokretu. U ovakvom slučaju, što prije potražite pomoć veterinara.

Također, pratite ponašanje mužjaka kako biste uvidjeli eventualne komplikacije uslijed nanesenih ozljeda. U slučaju pojave gubitka apetita, teškog i dugotrajnog zaraštavanja rane te općeg lošeg stanja, hitno posjetite veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr