Povratak

Agresivno ponašanje iguane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imamo iguanu staru 12 godina. Zadnjih godinu i pol bila je kod kćerki zbog toga što je na slobodi. Sada sam ju vratila kući i nakon 10 dana, večeras je postao jako agresivan. Do sada nikad nije takvo ponašanje pokazivao. Ne znam kako se sada postaviti, molim savjet. Kupljen je kod vas u Pet centru. Sanjica

O: Iguane znaju biti agresivne iz različitih razloga. Mužjaci su nerijetko agresivni u vrijeme parenja, teritorijalna agresija također postoji i u tom smislu izražena želja za dominacijom, iskusni uzgajivači navode da previše ili premalo svijetla ima određeni utjecaj, također se navodi da čak određene boje mogu izazvati agresiju. Često promjena rutine može dovesti do agresivnog ponašanja, kao i stres općenito.

Njihov ugriz nije nimalo bezazlen i treba ga se čuvati. Osim ugriza, znaju udariti i repom što je manje opasno, ali treba izbjegavati.

Mogu pretpostaviti kako je promjena rutine i stres razlog za agresiju kod Vaše iguane, ali to je ipak pretpostavka. Prije svega, budite strpljivi i čuvajte se ugriza. Napad se može predvidjeti jer mu prethodi određeni govor tijela. Nemojte se micati s mjesta, samo izbjegavajte ugriz. Pretpostavljam da se radi o privremenom ponašanju ukoliko se radi o inače socijaliziranom kućnom ljubimcu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr