Povratak

Artritis u kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kornjača mi već godinama ima artritis, bila je kod vetrinara dobila par injekcija i lijek i rekli su mi da tu ne mogu više puno pomoći. Koliko sam vidjela, ona se navikla tako živjeti i ne može puno micati prednje nogice, zato su sad zadnje  jake i mišićave. Pokušavam joj davati hranu obogaćenu kalcijem. Zanima me da li mogu nekako pomoći da joj olakšam tu bolest? Inače ima 15 godina. I da li ima možda danas kakav lijek, koliko košta i gdje ga mogu nabaviti? Hvala, Matea

O: Kornjače su gmazovi čije zdravlje uvelike ovisi o uvijetima držanja i načinu prehrane.

Vodene kornjače, koje su ujedno i najčešći kućni ljubimci, porijeklom su iz Sjeverne Amerike, a žive u toplim rijekama i vodama stajačicama. One su pretežno mesojedi, ali se hrane i vodenim biljem. Za pravilno držanje ovih kornjača neophodno je osigurati grijanu vodu (24-30°C), te sunčalište na kojem se životinja može potpuno osušiti i apsorbirati dio spektra sunčeve svjetlosti, odnosno posebnih lampi koje osiguravaju pravilan razvoj koštanog sustava.

U našim krajevima obitava  barska kornjača. Lako ju je prepoznati po crnoj boji i žutim pjegama. Ove kornjače žive u vodama stajačicama s dnom prekriven muljem i pijeskom. Hrana im se sastoji od insekata, punoglavaca i manjih riba, a u starosti se hrane i biljem.

Najpoznatija kopnena kornjača naših krajeva je čančara. U Hrvatskoj je česta u području Dalmacije. Hrani se biljem ali ponekad pojedu i sitne kukce, gusjenice i sl. Čančara živi na suhim, kamenitim, grmljem obraslim toplim predjelima mediteranskog područja.

Svakoj od opisanih životinja trebalo bi pružiti uvjete života najsličnije onima u kojima obitavaju u prirodi.

Artritis je oboljenje zglobova koje može biti akutnog i kroničnog toka. Nerijetko se u kornjača javlja septični artritis čija je pojava bakterijske etiologije. Pri tome mogu biti zahvaćeni jedan ili više zglobova.

Simptomi slični artritisu javljaju se i kod gihta kornjača. Giht je bolest vezana za metabolizam. Riječ je o poremećaju metabolizma purina s odlaganjem soli mokraćne kiseline ili mikrokristala urata u različita tkiva, najčešće kosti i hrskavicu.

Vrlo važnu ulogu u liječenju gihta ima prehrana. Potrebno je umanjiti unos namirnica koje sadrže purin (meso, iznutrice, riba,), a preporuča se prehrana bogata voćem i povrćem.

Akutni giht se očituje iznenadnom boli u zglobu koja je izrazito jaka i povećava se na dodir. Zglob je crven i otečen. Najčešće je u prvom napadu zahvaćen jedan zglob, dok se kasnije može proširiti i na druge.

Kronični giht se očituje taloženjem urata u zglobnoj hrskavici. Javljaju se trajne smetnje, bolovi u zglobovima i mehanički je narušena pokretljivost zglobova.

Točna dijagnoza može se postaviti rtg pretragom i punkcijom zgloba.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr