Povratak

Barska kornjača - hibernacija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 3 male barske kornjače u akvariju od 200 l, s Fluval unutarnjim filterom 4, rasvjeta Repti Glo 5.0 i JBL Spot Glo 60w, grijač. Temperatura je 24-26 stupnjeva. Kornjače zadnjih mjesec dana ne žele jesti niti izlaze na sunčanje, samo su skrivene ispod umjetne trave u vodi i panjeva. Hranio sam ih živom hranom, gliste, riblje meso (kederi) te crvićima te su bile jako proždrljive i dobro su jele. Zabrinut sam zbog nagle promjene u ponašanju. Kada im dam hranu, samo prođu, ni ne probaju. Također, davao sam im vitamine od JBL-a za vodene kornjače. Molim vas pomozite jer sam već jako zabrinut, sad je već prošlo skoro 3 tjedna kako nisu jele i ne pokazuju zainteresiranost. Iz vode im samo vire glave i  to je najviše što  izađu

iz vode, većinom su na jednom mjestu i miruju. Simptome bolesti nisam uočio.
Molim pomoć, Rene

O: O barskim kornjačama i njihovom držanju u zatočeništvu pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Na barsku kornjaču trebalo bi biti minimalno 150 litara vode i dobar podni ili kanisterski filter. Pošto većina primjeraka hibernira u prirodi, oni koji su u zarobljeništvu mogu biti na konstantnoj temperaturi 22-25 C. Izuzetni su penjači i nije im problem da se penju i uz okomit zid. Mjesta za sunčanje moraju biti skrovita jer je ova kornjača sramežljiva pa se češće sunčaju u plićacima ili viseći na bujnoj vegetaciji pri samoj površini vode.

Vaše kornjače su trenutno u fazi pripreme za hibernaciju (lat. Hiberno znači zimovati - svojstvo životinje da postigne dulje vremensko tjelesno mirovanje tijekom jeseni i kasne zime). Hibernacija započinje u vrijeme rane jeseni. Ponekad, kada se kornjače drže u uvjetima u kojima temperatura ne pada i kada režim svjetla ostane jednako dugačak, preskoče hibernaciju.

Kornjače biste trebali vratiti što prije u prirodu (pod uvjetom da su potpuno zdrave) da se stignu pripremiti za hibernaciju. Savjetujem Vam da se javite Hrvatskom herpetološkom društvu Hyla ili Maji Lukač, dr. vet.med. na Veterinarskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, na tel. 01/2390-410 koja može pregledom odrediti zdravstveno stanje kornjačica. Oni će Vam najbolje znati reći kakav je daljnji postupak.

Ako će na osnovi pregleda biti potrebno da kornjačice hiberniraju kod Vas, moraju im se odrediti uvjeti za to.

Hibernaciju može preživjeti samo životinja dobre tjelesne težine i zdravlja. Kontrola težine prije hiberniranja i pretraga izmeta na parazite je neophodna prije hibernacije kornjače.

Kornjača sve manje jede i nekoliko tjedana prije hibernacije uopće ne jede jer mora isprazniti probavni trakt. Ako uđe u hibernaciju s hranom u probavi, hrana će truliti i nastali plinovi će ubiti kornjaču.

Kada se pravi umjetno jezero za kornjače, mora se voditi računa da im se izlaz na obalu napravi postepen. To znači da duboka voda ne smije biti odmah blizu obale, nego treba postepeno ići u dubinu. Razlog za to je što kornjače poslije hibernacije nemaju odmah snage za plivanje na površinu, nego moraju hodati do površine. Ako je nagli izlaz na obalu kornjače neće moći izaći i lako je moguće da se utope. Minimalna dubina vode mora imati 1,20 m, zbog hibernacije koju kornjača drži na dnu jezera.

Savjetujem Vam, zatim, da kada bude toplije vrijeme da ju vratite u stanište gdje je bila, naravno samo ako su zdrave te da nabavite kornjače iz uzgoja, koje su namijenjene da se drže kao kućni ljubimci. Naime, osim što je barska kornjača zaštićena i zabranjeno ju je držati u zatočeništvu, s godinama barska postane potpuno letargična i apatična u zatvorenom prostoru.

Pozivam Vas da posjetite naše trgovine, gdje ćete moći izabrati ljubimca između vodenih kornjačica Pseudemys concinna i žutozelene vodene kornjače Trachemys scripta scripta o kojima detaljnije informacije možete pročitati ovdje jer je vrlo pohvalna Vaša briga i trud oko osiguravanja uvjete za držanje kornjačice u akvaterariju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr