Povratak

Boa constrictor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Htjela bih kolegici kupiti zmiiju. No kako nemate zmija koje sam htjela kupiti (Elaphe guttata guttata), iz Vaše ponude izdvojiše mi Kraljevskog pitona i Bou constrictor. Kraljevske pitone kolegica već ima kod kuće, tako da bi se rađe odlučila na Bou. Međutim, na mnogim stranicama na Internetu piše da su Boe ogromne zmije od preko 4 metra. Zanima me da li su ti podaci točni? Jednako tako, postoje kontradiktorni podaci o veličini nastambe sam zmije, pa ako ste u mogućnosti nešto napisati i o tome.I ono što me posebice zanima, o kakvoj je Boi riječ? Dakle o kojoj podvrsti se radi te da li ste u mogućnosti odrediti spol Vaših zmija? Puno hvala. Svjetlana.

O: Boa constrictor spada u red Squamata, familiju Boidae (u koju spadaju i anakonde) i vrstu Boa constrictor. Postoje mnoge podvrste (Boa constrictor longicauda, Boa constrictor amarali, Boa constrictor occidentalis, Boa constrictor ortonii, Boa constrictor sabogae, itd.) od kojih su najpopularnije Boa constrictor constrictor (Red-tailed Boa) i Boa constrictor imperator.

Boja tijela varira od ružičaste, crvenkaste sa zagasito smeđkasto-žućkastom bojom, sa tamnim područjima. Postoje i albino varijante.

Ove zmije rastu cijelog svog životnog vijeka, pa su svake godine sve deblje i duže, a prosječna dužina se kreće između 3-4 metra, no nerijetko dosižu dužinu i do 6 metara, pa i više. Ženke su u pravilu duže od mužjaka. Postižu tjelesnu masu preko 30 kilograma. U prvih godinu dana dužinu tijela uvećavaju za 300%.

Ove zmije su samotnjaci, a najaktivnije su noću. Na glavi imaju udubinu (osijetljivost na toplinu) koja "detektira" plijen.

Boa constrictor obitava u područjima središnje i južne Amerike, najviše na području Meksika, Brazila i Argentine. Vrlo je prilagodljiva, pa može opstati na raznim područjima. Ipak najveću "naklonost" ima prema vlažnim područjima, opustošenim mjestima, vlažnim tropskim šumama, savanama. Boa je izvrstan plivač.

Ova zmija se u prirodi hani sa većim gušterima, pticama, šišmišima, štakorima, vjevericama, žabama, manjim vrstama majmuna itd. U zatočeništvu manje jedinke se hrane miševima, dok veće štakorima, pa i kunićima ili većim pilićima. Boa je noćni lovac, te pomoću detektora (osijetljivi na toplinu) na glavi, detektira plijen. Nikada neće napasti životinju, koju prije nije ocijenila da li je može progutati. Plijen kada ulovi, prvo ga omotajući se oko njega udavi, a zatim ga proguta.

Najčešće se pritaji u rijekama i čeka plijen koji dolazi piti vodu. Nakon "obroka" ostaje 1-2 tjedna sita.

Boe se pare sezonski, a spolno su zrele sa 2 godine starosti. Ženke ispuštaju miris iz kloake da bi privukle mužjake. Oplodnja je unutrašnja. Ostaci jaja, zaostaju u tijelu ženke, pa ženke rađaju žive mlade. Tijekom kopulacije ženke se priljube uz mužjaka pomoću male izbočine koja skrivena ispod ljuski na obje strane otvora, koja je zapravo ostatak stražnjih nogu. Gestacijski period iznosi oko 108 dana. Mladi se počinju hraniti 2 tjedna nakon rođenja.

Životni vijek ove zmije je preko 30 godina.

Za početak preporučujem tearij dimenzija 150 cm x 80 cm, dok će kasnije ova zmija trebati puno veći terarij. Na početku je bolje odmah nabaviti veći terarij kako ne bi svaki mjesec morali kupovati novi. Kako su ove zmije vrlo vješte u bijegu, nerijetko se dešava da podignu staklo i izađu iz terarija, pa se preporuča okovano staklo.

Idealna nastamba kasnije će biti veličine, u koju ćete moći ući unutra da bi je očistili.

Kao podloga u početku se preporučaju obični papirnati ručnici, na kojima ćete lakše zapaziti grinje, te parazite u fecesu. Kasnije možete koristiti obični zeleni tepison, koji se lako čisti i održava ili treset. Treset mora biti dovoljno velik kako ga zmija prilikom hranjenja ne bi progutala, što može izazvati probavne, respiratorne i druge probleme. Vrlo je važno redovno čišćenje i održavanje kako bi se spriječio razvoj gljivica i bakterija. Boe se vole penjati, pa se u terarij mogu postaviti i umjetne biljke i granje.

Unutar terarija je potrebno smjestiti kartonsku ili plastičnu kutiju u koju će se Boa moći skrivati. Kartonske kutije se lako zamjene novima, a plastične se lako čiste. Ako se koriste imitacije kamenja i stijena, treba ih dobro pričvrstiti, kako ih Boa svojim snažnim tijelom ne bi pomicala i na taj se način mogla ozlijediti.

Temperatura u središnjem dijelu terarija bi trebala iznositi 32-35ºC, a na rubnim dijelovima 28-32ºC. Idealnu temperaturu postižemo grijačima s obzirom na veličinu terarija. Noćna temperatura mora biti nešto niža oko 26-28ºC. Temperaturu ćemo kontrolirati pomoću termometra koji također postavljamo u terarij. Nikako se ne smiju koristiti grijaće stijene jer su zmije vrlo osijetljive na opekline. Nikada nemojte napamet procijenjivati temperaturu u terariju, jer zmije ako im je prehladno prestaju jesti, a hrana koja se nalazi unutar probavnoga trakta se ne probavlja, što dovodi do ozbiljnih zdrastvenih problema.

Preporučuju se i lampe s potpunim UV spektrom, koje moraju biti zaštićene, kako se zmija prilikom penjanja ne bi opekla. Najbolje je nabaviti slabije lampe, jer često je UV zračenje uzrokom konjuktivitisa u zmija.

U terarij se obavezno stavlja posuda sa svježom vodom, koja se mijenja svakodnevno, kako bi se Boa mogla kupati i piti vodu, te da bi se postigla određena vlaga u terariju. Za održavanje vlage vrlo je bitno i svakodnevno prskanje vodom terarija, a kontroliranje postotka vlage vršimo pomoću higrometra koji se također postavlja u unutrašnjost terarija.

Boe se češće presvlače u zatočeništvu, nego u prirodi. To će te vrlo lako zamijetiti kada neće imati toliki interes za hranom, a oči će postati mliječne boje. Za to vrijeme porebno je omogućiti posudu sa toplom vodom kako bi se presvukla što prije. Za vrijeme presvlačenja, kao i probavljanja hrane, nije ju preporučljivo uznemiravati.

Nikada ju ne puštajte iz terarija bez nadzora, kako ne bi pobjegla, u čemu je vrlo vješta.

Od zdrastvenih problema često se javljaju ektoparaziti - grinje Ophionyssus natricis, gastroeneteritisi - uzrokovani bakterijama Salmonella, Aeromonas, te endoparazitima, stomatitisi - ulcerozne i gangrenozne prirode, uzrokovani bakterijama, deficitom vitamina C, gutanjem treseta itd., respiratorne virusne, bakterijske i parazitarne infekcije, kožne gljivične infekcije, crijevna opstrukcija - uzrok gutanje substrata i neadekvatna prehrana, te retrovirusne infekcije koje se najčešće manifestiraju simptomima neurološkog podrijetla itd.

S obzirom na sve što sam navela, svatko tko planira nabaviti ovu zmiju, trebao bi razmisliti dobro s obzirom na njenu veličinu i prostor koji joj je potreban, te brigu i njegu za vrijeme godišnjih odmora.

U našoj trgovini na Zavrtnici imamo dvije Boe, najvjerojatnije se radi o križancima Boe constrictor constrictor i Boe constrictor imperator. Određivanje spola se vrši pomoću specijalnih sondi kojima mjerimo dužinu kloake. Nažalost takve sonde nemamo, pa nismo u mogućnosti odrediti spol našim zmijama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr