Povratak

Bogomoljka (Mantodea)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me da li se može bogomoljka držati kao kućni ljubimac, ako može zanima me što joj moram osigurati. Da li se može držati, npr. s kornjačama, gušterima itd.? Zanima me općenito o njima. Za početak  bih nabavila malu bogomoljku. Hvala, pozdrav iz Zadra


O: Bogomoljka (Mantodea) pripada redu kukaca koji je dobio ime po načinu na koji drži svoje prednje ekstremitete - sklopljene, i na takav način podsjećaju na sklopljene ruke pri molitvi. Ovi kukci pripadaju grabežljivcima koji mogu narasti i preko 8 cm. U pravilu, ženke su veće od mužjaka. Do danas je utvrđeno 8 porodica ovih kukaca s preko 2000 različitih vrsta. U prirodnom staništu, može ih se naći u toplijim predjelima Zemlje.

Prosječni životni vijek se kreće između 6 mjeseci i 1 godine, ovisno o vrsti. U prirodi se hrane sa svim što mogu pojesti - leptiri, skakavci, muhe, drugi kukci,... te pokazuju aktivnost za vrijeme dana.

U slučaju da se odlučite da uzgajate ovu vrstu životinja, potrebno bi bilo osigurati im prikladne uvjete držanja, uvjete koji bi trebali oponašati uvjete od kuda i potječu. Tako, u terariju bi trebalo osigurati konstantnu temperaturu od 20-30C te posudu s vodom i na dnevnoj osnovi prikladnu prehranu.

Veličine terarija su:
- širina terarija - minimalno dva puta dužine tijela ljubimca,
- visina terarija - minimalno tri puta dužine tijela.


Najčešće se koriste terariji veličine 30x30x30 cm. U terarij se stavlja supstrat na pod, npr. treset, vermikulit (2-3cm debljine), te se postave biljke (umjetne ili prave), ali ne u prevelikoj količini (kako bi se ostavilo dovoljno mjesta ljubimcu da se kreće).

Vlažnost u terariju bi se trebala kretati oko 60%, odnosno trebalo bi se prilagoditi svakoj vrsti u skladu s njenim osobitostima.

U slučaju da se odlučite da imate i mužjaka i ženku te da "produžite vrstu" potrebno bi bilo stalno nadgledati parenja te ispred ženke konstantno osigurati dovoljne količine hrane. Razlog je u činjenici da se nerijetko zna dogoditi da ženka u nedostatku prehrane napadne i pojede mužjaka. Po svakom parenju, ženka položi 30 do 300 jajašaca u posebnu vrećicu (ooteka) koju nerijetko postavi na neko sigurno povišeno mjesto. Kroz narednih nekoliko mjeseci moguće je očekivati podmladak.

U pravilu se izbjegava držati zajedno životinje koje bi u prirodi bile potencijalni neprijatelji, odnosno koje bi se međusobno mogle ozlijediti. Naime, gušteri se u prirodi hrane različitim kukcima, paucima, puževima,... što ih čini neprikladnim odabirom za zajednički suživot s bogomoljkama. Slična je situacija i s čančarama, jer iako se oni hrane različitim povrćem, u prirodi jedu više-manje sve. Tako, na obroku im se mogu pronaći i crvići, gusjenice, pužići,... Stoga, uzgajivači savjetuju da bi međusobni suživot  bogomoljke s drugim životinjama, životinjama koje u prehrani mogu imati i kukce, trebalo izbjegavati. 

Više o ovoj egzotičnoj vrsti životinja možete saznati i na adresi Zoološkog vrta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr