Povratak

Bolesna kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kornjaču već nekoliko godina. Do sada je s njom bilo sve u redu, no prije nekoliko dana prestala je jesti, jako je troma, stalno izlazi na kopno i spava. Zabrinuta za njezino zdravlje odnijela sam je u veterinarsku stanicu, no nisu mi znali reći što se s njom događa. Molim vas da mi kažete ako ste imali takav slučaj kako da je izliječm? Saša

O: Opisano stanje može biti posljedica ili infekcije ili jednolične prehrane (avitaminoza A, tj. nedostatak vitamina A) ili neadekvatnih uvjeta u akvaterariju, a najčešće je kombinacija navedenog.

Najčešće infekcije su bakterijske etiologije povezane s onečišćenom vodom, zbog velike količine amonijaka, nitrita i nitrata u vodi u kojoj borave.

Svakako Vam savjetujem da obratite pažnju da li Vaša kornjača ima sve potrebno u terariju za normalan život. Temperatura vode bi trebala biti najmanje 25 - 26°C, što ćete postići ukoliko imate grijač. Na nižim temperturama vode, kornjačama se uspori metabolizam (gmazovi su hladnokrvne životinje i neophodna im je toplina iz okoline da bi mogli normalno i zdravo živjeti), jer im je hladno te prestaju jesti, a podložnije su i oboljenjima.

Obavezno posjetite veterinara kako bi pregledao kornjaču i započeo s terapijom. Podignete temperaturu vode na 30°C, dok se kornjača ne oporavi. Osim temperature, važno je i osvjetljenje koje mora imati UV spektar zračenja i to UVA i UVB. Na ovaj način imitiramo sunčevo svjetlo koje je potrebno da bi se odvijala normalna sinteza vitamina D3 u organizmu, što je moguće samo uz UV zračenje, te na taj način omogućila resorpcija kalcija u kosti i oklop. Vrlo brzo zbog nedostatka UV zračenja dolazi do problema s oklopom, odnosno oklop postaje mekan, što često završava uginućem.

Ukoliko kornjača još jede, u prehranu joj ubacite sirovo meso (riba, piletina...), a redovnu hranu obavezno obogatite vitaminima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr