Povratak

Bolesna kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas da mi barem pokušate objasniti o čemu mislite da se radi, ukoliko  joj je nemoguće pomoći. Imamo dvije kalifornijeske kornjače (mužjaci), stare 25 godina, koje smo dobili kada su imale svega godinu-dvije. Imali smo i ženkicu, ali je nažalost umrla, nakon što joj je ispala maternica u 23-oj godini. Kada se to desilo, odvezli smo je u Sarajevo gdje ju je operirao veterinar, ali nažalost, nije se mogla izvući. Mužjaci su rasli bez problema, nikada nisu imali nikakve bolesti, niti su ikada bili u lošem stanju, iako, zbog finansijskih poteškoća, nikada im nismo mogli pružiti odgovarajuće uvjete. Manji mužjak je tek prije nekoliko dana počeo iznenadno  pokazivati  znakove opće slabosti. Bio je  apatičan,  nije  se  kretao,  nije

jeo. Veterinari su mi savjetovali da uključim standardne vitamine za kornjače koji se mogu naći u svakom pet shopu. Nažalost, nije pomoglo. Kornjača je sve slabija i slabija. Prije par dana je uspjela pojesti zalogaj-dva uz moju pomoć, a sada odbija hranu. Totalno je malaksala, oči su joj zatvorene, a ne može se ni kretati više, jer su joj i nožice malaksale i ne mogu se ni uvući u oklop. Mjesto ispod nožica (pod oklopom), koje je inače mekano, sada je tvrdo. Naravno da sam ponovo zvala veterinare kada sam vidjela da joj se stanje pogoršava, ali s obzirom da živim u mjestu u kojem nema veterinara specijalista, oni dostupni su mi odgovorili da će vjerovatno umrijeti i da ništa ne mogu učiniti za nju. U Sarajevu su rekli isto. Ona zaista i izgleda tako... pred smrt... ali već sedam dana ništa se ne mijenja. I dalje je živa, samo spava i rijetko, zatvorenih očiju, jedva digne glavu da uzme vazduha. Iskreno se nadam da ne pati. Molim vas, postoji li išta što ja mogu učiniti za nju?
Unaprijed hvala, Vanja

O: Iznimno mi je žao zbog ovako teškog stanja Vašeg ljubimca, a za svaku je pohvalu Vaša neizmjerna briga za njegovo zdravstveno stanje.

Kako je životni vijek kornjača iznimno dug (i preko 50 godina u prirodi, a u kornjača držanih kao kućnih ljubimaca oko 30-40 godina) prije same sumnje na moguće ugibanje, u obzir treba uzeti i druge uzroke koji dovode do nedostatka apetita i inaktivnosti.

Općenito, nekoliko je stvari koje bi trebalo provjeriti kada kornjača promijeni svoje uobičajeno ponašanje.

Temperatura - ako je prehladno, kornjače ne mogu probavljati hranu i stoga prestaju jesti. Ako ste kornjače smjestili u akvaterarij i nemate grijač, trebalo bi ga nabaviti i kontrolirati temperaturu svakodnevno. Ili, u suprotnom, redovito kontrolirati temperaturu vode te po potrebi dodavati toplu vodu kako bi se održavalo potrebnih 24-26°C. Isto tako, kornjačama bi trebalo pružiti dovoljno sunčeva svjetla, što za sintezu potrebnog D vitamina, što za održavanje temperature tijela a na način smještanja umjetne UV rasvjete u akvaterarij ili prirodnog UV zračenja. S obzirom na ljetne mjesece, kornjače možete izvesti u vanjski prostor, no vodite računa da ih ne izlažete najjačem suncu već im omogućite sunčanje u jutarnjim i večernjim satima po otprilike pola sata.

Zatim, upala pluća - kornjače su prilično podložne respiratornim infekcijama. Pogledajte da li kakvi mjehurići izlaze iz nosa kada nije u vodi. Poslušajte da li proizvodi neke neuobičajene zvukove (obično se ne mogu čuti jaki zvukovi disanja u bilo koje kornjače). Ako su prisutni neuobičajeni zvukovi, to može indicirati na upalu pluća, koja se terapira antibiotskom terapijom po preporuci veterinara.

Bistre oči - oči u kornjače ne bi trebale biti ispunjene tekućinom, sluzi ili gnojem. Provjerite da li koje oko teže otvara i da li su oko ili oči otečene. Oboje može biti znakom infekcije očiju ili drugog organskog sustava. Kod bolesti očiju često je prisutan svrbež pa je stoga moguće da si kornjača nožicama olakšava svrbež u području oko očiju.

Oklop - da li je mekan i vide li se neka oštećena mjesta koja liče na čir ili eroziju. Bilo koji znak oštećenja na oklopu može biti znak bolesti, nedostatne prehrane ili nedostatka svjetla.

Gljivice - vidljive nakupine bijele boje i konzistencije pamuka na oklopu, ustima ili ekstremitetima. Iako ne uzrokuju znatne zdravstvene probleme, u uznapredovalim slučajevima su uzrokom neaktivnosti i odbijanja hrane.

Izmet - trebao bi biti donekle formiran. Ako je stolica proljevasta ili izuzetno neugodnog mirisa, to može biti posljedicom parazitarne invazije ili drugih bolesti koje se po pregledu dijagnosticiraju u veterinarskoj ambulanti te po nalazu terapiraju.

Što se tiče uočenog otvrdnuća područja ispod nožica, teško mi je na ovaj način pretpostaviti o čemu se radi. Naime, ako je prisutno na svim nožicama, može se raditi i o oteklini, odnosno zadržavanju tekućine u organizmu uslijed bolesti unutrašnjih organa (bolesti srca i/ili bubrega). Naročito je ovo karakteristično za kornjače starije dobi te ako je spomenuta pojava naglo nastupila. Zatim, ako je otvrdnuće prisutno na jednoj nozi, može se raditi o bakterijskoj infekciji ili apscesu.

Za početak Vam preporučujem da provjerite osnovne parametre okoline u kojoj borave Vaši ljubimci (temperaturu vode, zraka, kvalitetu vode, osvjetljenje i sl.). Provjerite da akvaterarij nije izložen propuhu ili hladnom strujanju zraka.

Također, ako će biti potrebno bolesnu kornjaču možete smjestiti u toplu kutiju, održavati temperaturu od 26-29°C bez vode ispod mjesta za sunčanje kroz nekoliko dana. No, treba mu ujedno osigurati i jednosatne kupke u toploj vodi.

Na hranu obavezno dodajte multivitaminske dodatke prehrani naročito bogate vitaminom C, a bolesnom mužjaku vitaminske pripravke možete dati brizgalicom direktno u usta, a na isti način ga pokušati i hraniti ukoliko sam nije voljan uzimati hranu.

Porazgovarajte sa Vašim veterinarom o mogućnosti dodatnih pretraga krvi kako bi dobio bolji uvid u funkcioniranje unutrašnjih organa te Vam na osnovu nalaza dao prognozu stanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr