Povratak

Bolesne iguane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 2 iguane već 6 godina i kupljene su kod vas u pet shopu. Sve je bilo dobro do prije 2 mjeseca kad se na ženki pojavilo oticanje oko očiju, usta, na nogama i po dijelovima tijela, a mužjak se ukočio i ne može se pomaknuti. Pogledala sam u usta i mislim da mu je jezik natekao, ništa ne jede. Imaju sve lampe, hranu i veliki terarij sa potrebnom temperaturom. Molim vas da mi pomognete. Vodila sam ih kod veterinara ali su im dali neke vitamine i ništa oni ne znaju o iguanama. Još jedno pitanje. Gdje bih mogla naći veliki grijač za terarij jer je terarij 2m puta 2m i sada ih griju žarulje.
Unaprijed hvala. Pozdrav iz Dubrovnika.

O: Promjene na glavi i tijelu koje opisujete vjerojatno su posljedica bubrežnih problema nastalih kao posljedica viška proteina u prehrani. Uzrok mogu biti i bubrežni kamenci, koji za posljedicu imaju stvaranje edema.

Ukočenost druge iguane može biti posljedica metaboličkog oboljenja, deficijencije kalcija. Terapija se provodi nadoknadom vitamina i minerala preko usta ili injekciono. Uzrok opisanoj ukočenosti može biti i infekcija adeno virusom.

Pravilna prehrana iguana jedana je od najbitnijih čimbenika za održanje njihovog zdravalja. Iguane su biljojedi, te bi im dnevni obrok trebao sadržavati povrće bogatim kalcijem (60-70% obroka): radić, raštika, endivija, hibiskus, pelete sijena, alfalfa. Zatim, ostalo povrće (20-30% obroka, mjenjati tjedno): npr. brokulu, grašak, zeleni grah, rotkvice, peršin, tikvice i slatki krumpir. Voće (ne više od 10% obroka): smokve, kivi, papaje, lubenice, jabuke, grožđe, marelice, jagode, šljive, rajčice ili banane. Povremeno im se može dati kuhana riža i kuhano jaje. U njihovoj prehrani trebalo bi zbog veće količine oksalata izbjegavati špinat, zelje i kelj. Vitaminsko mineralnim dodatcima trebali bi im upotpuniti prehranu (količinski prema preporuci na proizvodu) dva puta tjedno.

Mikroklima u terariju također je važna za pravilan metabolizam gmazova. Tako bi u terariju vlažnost zraka trebala biti 70-80 %, dnevna temperatura 21-25°C, a na sunčalištu oko 32°C. Uz žarulju je potreban i izvor UVB spektra koji emitiraju neonske lampe za gmazove. One osiguravaju sintezu vitamina D3 koji je neophodan za iskorištavanje kalcija u organizmu. UV spektar ne prolazi kroz staklo, te je važno da se neonska lampa smjesti ispod njega. Ovo je u praksi česta pogreška, a najčešće kod izlaganja sunčevom svjetlu preko stakla. Neonske lampe bi trebali mijenjati otprilike svakih 9 mjeseci.

Za grijanje terarija, osim žarulje, možete koristiti i kablovski podni grijač, koji bi trebali postaviti ispod terarija kako životinje ne bi opekle noge. Iz istog razloga nemojte postavljati kamene grijače.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr