Povratak

Bolesni kraljevski piton

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobar dan, imam kraljevskog pitona  već duže vrijeme ne jede te se baš i ne kreće molim vas da mi kažete šta bi mu moglo biti i da li bi vam ga mogla donijeti na pregled (kupljen je kod vas). Sretna sam što imate ovu stranicu jer ne znam koga bih od veterinara uopće mogla pitati za pitona pa se nadam da ćete mi što prije odgovoriti. Unaprijed hvala, Ivana

O: Kraljevski pitoni u prirodi se hrane gušterima, manjim zmijama, pticama i malim sisavcima. U prirodi se ne hrane miševima pa se vrlo često događa da miša - koji je često ponuđen kao hrana u zatočeništvu - ne prepoznaju kao hranu.

Pitoni su za vrijeme lova plijena jako izbirljivi po pitanju što će uloviti i što će pojesti. Kraljevski pitoni u prirodi mogu duže vremena preživjeti bez hrane, pa se čak nalaze podaci koji navode da taj period može biti godinu, pa čak i dulje.

Pitoni se hrane jedanput u desetak dana, najčešća hrana u zatočeništvu su miševi, koji veličinom moraju odgovarati mogućnostima zmije da ga uspije progutati i probaviti. Za mlade zmije to su pinki miševi (stari 1 - 5 dana), a za veće zmije to su oni malo stariji. Za vrijeme dok zmija probavlja miša ne preporučuje se uznemiravanje, a samo probavljanje traje nekoliko dana, ovisno o veličini miša.

Također, ženka u periodu kada ima jaja, nikada ih ne ostavlja, te za to vrijeme uopće ne jede. Taj period traje oko 3  mjeseca.

Osim toga, razlozi ovakvog ponašanja mogu biti i neodgovarajući uvjeti u terariju (temperatura, vlaga, osvjetljenje) pa Vam savjetujem da provjerite spomenute parametre.

Ako Vaš piton ne jede duže vrijeme, a ne gubi na tjelesnoj masi, ne zabrinjavajte se. No ako dođe do gubitka tjelesne mase, obratite se veterinaru koji poznaje fiziologiju i patologiju zmija (Ingeborg Bata, dr.vet.med.-Zoološki vrt grada Zagreba, Veterinarska služba ili vet.amb."Diavet", Ilica 474).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr