Povratak

Bolesno stanje kornjače i uvjeti držanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja crveonuha kornjača je počela spavati po danu. Ne znam šta joj je. Ima kod prednjih udova nabubreno, kao neke balone. Ne znam što da napravim? Možete li mi što prije odgovoriti?
Matia


O: Uvjeti držanja gmazova imaju veliki utjecaj na njihovo zdravlje i opće stanje. Ukoliko im uvjeti u terariju nisu zadovoljavajući, javit će se sklonost infekcijama, nepravilan rast i razvoj, kao i niz metaboličkih problema. 

Kako niste naveli uvjete u kojima Vaša kornjača obitava, spomenut ću samo najvažnije parametre.

Kornjačama u zatočeništvu treba omogućiti emitiranje sunčevog svjetla specijalnim lampama s UVA i UVB spektrom zračenja. Pri kupnji treba voditi računa da su to lampe za reptile jer sve lampe nisu iste, niti im odgovaraju. Spektar UV zračenja je potreban kako bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu, odgovornog za transport i resorpciju kalcija u oklop i ostale skeletne strukture. Ovaj vitamin nalazi se u hrani biljnog i životinjskog podrijetla, ali u količini koja nije dovoljna, pa je stoga UV osvjetljenje neophodno.

UVA dio spektra stimulira apetit u reptila, te nagon za razmnožavanjem. Raspon UVA dijela spektra iznosi 320-400 nm i 30-33%. Raspon UVB ultraljubičaste svjetlosti iznosi 290-320 nm i iznosi oko 5 %. Visina na koju se lampa postavlja ne bi smjela biti viša od 30-40 cm, a treba ih zamijeniti nakon šest mjeseci. Lampe je najbolje smjestiti u unutrašnjost terarija jer ako su iznad stakla, nemaju efekta zbog redukcije svjetla i apsorbcije stakla.
 
Za ove toplovodne kornjače u akvaterarij bi trebalo smjestiti i grijač, kako bi temperatura bila konstanto 25-26 stupnjeva Celzijusovih. Zatim, voditi računa o filtraciji, kako bi voda što duže bila čista.

Kornjača bi trebala imati i dio suhe podloge na koju se može lako popeti, a iznad nje bi trebalo postaviti lampu za gijanje kornjača.

Mirnoj životinji, koja se ne kreće i ne uzima hranu, trebalo bi prije svega osigurati optimalne uvjete, što je pretpostavka nesmetanom odvijanju fizioloških ptocesa.

Promjene na nogama koje opisujete mogle bi biti posljedica infekcije, te Vam preporučam da životinjicu odvedete na pregled kako bi se postavila točna dijagnoza i provela pravovremena terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr