Povratak

Boravak crvenouhe kornjače izvan vode i gubitak apetita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam crvenouhu vodenu kornjačicu 19 godina. U 11. mjesecu prošle godine sam je izvadila iz akvarija i od onda ne želi uopće biti u vodi u akvariju, spava kraj mene po noći, preko dana se sunča blizu staklenih stijena. Predivna je, dočeka me kad dođem doma sa posla i cijeli dan hoda komotno po stanu. Ne bi ništa bio problem nego me je stah što ne želi jesti kad je stavim u akvarij, nije jela od 11. mjeseca prošle godine?! Zato Vas molim za savjet! Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! Srdačan pozdrav! Sandra

O: Crvenouhe kornjače potječu uglavnom iz sjeverne Amerike (Virginia, Florida, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico), gdje prevladava subtropska klima. Stoga, i uvjeti koje im moramo osigurati trebali bi se podudarati s klimatskim uvjetima podneblja od kuda potječu. S obzirom na to da ove vodene kornjače žive u toplijim vodama, za normalan rast, razvoj, zdravlje i dobar apetit trebalo bi im osigurati temperaturu vode od oko 25ºC te dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti, odnosno, dovoljnu količinu umjetnog izvora svjetla s UV spektrom zračenja. Također, bitna je i prikladna prehrana te dovoljna količina minerala i vitamina.

Više o pravilnoj prehrani crvenouhih kornjača već sam ranije opisala u odgovoru naslovljenom Prehrana crvenouhe kornjače.

Općenito se smatra kako crvenouhe kornjače mogu preživjeti bez vode oko tjedan dana do dva tjedna, a da to nema nekih većih posljedica po njihovo zdravlje. Ipak, voda im je nužna prvenstveno zbog prehrane budući da vodene kornjače ne mogu progutati hranu dok su na suhome (nemaju sline), a osim toga voda im je važna za plivanje odnosno održavanje fizičke aktivnosti te obavljanje nužde. Drugi ozbiljan problem do kojega može doći ako je kornjača duže vrijeme bez vode je dehidracija koja za životinju može biti vrlo opasna pa čak i kobna.

Što se hrane tiče, također, u normalnim uvjetima (dakle kada kornjača nije u hibernaciji ili poluhibernaciji) vrijeme preživaljavanja je relativno slično vremenu preživljavanja bez vode, uz dodatnu problematiku osiguravanja optimalne temperature za probavljenje i metaboliziranje hrane.

U slučajevima kada se kod kornjača uočava odbijanje hrane prije svega se preporuča provjeriti parametre okoline u kojoj kornjača živi sa onim parametrima koji im odgovaraju u prirodnim uvjetima (temperatura vode i zraka; osiguravanje optimalnog mjesta za sunčanje; kvaliteta vode; primjerena rasvjeta; veličina akvaterarija; prehrana). Kada se usklade, poduzima se i nuđenje druge hrane, nuđenje na drugi način (u drugoj posudi sa vodom, promjena akvateraija i sl.) jer, iako općenito nisu osobito izbirljive, no poneke zahtijevaju različitost u prehrani ili pak točno određene namirnice.

U pravilu, kada se poduzmu navedeni koraci ili tek neki od njih, kornjače počinju redovito uzimati hranu.

Šest mjeseci je doista dugo vrijeme da vodena kornjača boravi bez vode i bez hrane van akvaterarija, normalno je aktivna, sunča se i ne pokazuje znakove oboljenja prvenstveno od strane dišnog sustava ali i očiju. Ipak, ovi pozitivni pokazatelji ne daju objašnjenje njenom ponašanju, pa Vas, stoga, savjetujem da je odvedete u veterinarsku ambulantu na pregled ili pak kod specijaliste za egzotične životinje na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, kod dr. Maje Lukač. Prilažem Vam i broj telefona centrale Veterinarskog fakulteta kako biste mogli dogovoriti termin pregleda: 01/ 2390 - 111.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr