Povratak

Bradata agama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Htio bih nabaviti bradatu agamu, ali ne znam nista o njoj. Čuo sam da moram uzgajati i bube s kojima se on hrani. Molim Vas za savjet. VI ste mi najbolja trgovina sa životinjama.
Hvala. Luka

O: Bradatih agama ima više vrsta. Obično kad se o njima govori misli se na najpopularniju vrstu Pogona vitticeps. Potječu iz kontinentalnog južnog dijela Australije, iz stjenovitih pustinja. Narastu do 50 cm dužine pa to reba uzeti u obzir prilikom izrade terarija.

Uređivanje terarija mora odgovarati čim više prirodnim uvjetima. Podloga treba biti pijesak i kamen, omogućite mu i prostor za skrivanje, pogotovo ukoliko je više jedinki u istom terariju. Akvaterarij mora biti grijan i to u središtu terarija temperatura treba iznositi 31-37ºC, a na rubovima terarija nešto niža temperatura. Noću se grijači gase i temperatura pada na oko 20ºC. U terarij se obavezno postavlja rasvjeta koja emitira UVA i UVB spektar svjetla.

Što se prehrane tiče, crvi (brašnari i zoofobasi) te cvrčci zauzimaju dobar dio jelovnika (oko 50%), a ostatak čini hrana biljnog porijekla (radić,salata...). Treba izbjegavati ili uopće ne davati špinat. Uz prehranu potrebno je dodavati vitamine, a pogotovo minerale.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr