Povratak

Brzina rasta žutouhe kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobila sam žutouhu kornjaču 1.5. ove godine. Tada je imala 5,5 cm (samo dužina oklopa). A sada je dužina oklopa već 9 cm. Dajem joj raznovrsnu hranu, živi u avaterariju s filterom, grijačem, ima mjesto za sunčanje jer je smještena ispred prozora. Tako da svako popodne uživa na suncu. Vrlo je vesela.Zanima me da li je to normalan rast, pošto sam pročitala da žutouhe kornjače narastu od 2-4 cm godišnje, a moja je narasla 4 cm u roku 3 mjeseca? Helena

O: Na brzinu rasta kornjača utječe više čimbenika (uvjeti držanja, način prehrane, spol,...).

Stoga, ako su uvjeti držanja kornjača narušeni, rast je usporen ili nepravilan (kornjače ostaju male i zakržljale), a spolna zrelost odgođena. Također, ako su uvjeti držanja ljubimca odlični te ako se kornjača obilno hrani, i njen rast je brži.

Također, na rast utječe i hrana. Naime, ako često dajete svojem ljubimcu sirovo meso, on će brže rasti. Također, za to vrijeme sam ljubimac je skloniji različitim zdravstvenim problemima, problemima s oklopom ili imunološkim sustavom.  Stoga se preporučuje davati sirovo meso maksimalno 2 puta tjedno i to sirova piletina, govedina ili riba. Nemojte kornjači davati salame, hrenovke ili bilo kakve druge mesne prerađevine. 

Više informacija o prehrani žutouhih kornjača možete pronaći u odgovoru moje kolegice Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr