Povratak

Čančara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ovog ljeta udomio sam u svom dvorištu 2 kornjače čančare, obadvije su velike oko 20 cm. Ja sam njima na dvorištu ogradio i napravio pećinu od kamena. Pećina je velika oko 45 cm promjera. Sada me zanima da li bi ja trebao njih negdje u kućnoj prostoriji smjestiti da se vani ne smrznu? Ja mislim da bi trebao negdje na toplijem mjestu to napraviti i da li bi se one mogle zakopati u pećini? U pećini je zemlja izmljevena, ali one se preko noći zakopaju samo 3-4 cm. Ako bi trebao  napraviti  u kućnoj prostoriji, molio bih savjet kako da to napravim da se ne smrznu? I da li će uspjeti položiti jaja, parili su se dok je bilo toplije?
Pozdrav, Ivica

O: Čančara (Testudo hermanni) naseljava europski dio Sredozemlja, a u Hrvatskoj obalna područja. Poznate su dvije podvrste: Testudo hermanni boettgeri i Testudo hermanni hermanni. T. h. boettgeri je veća od T. h. hermanni. T. h. hermanni narastu oko 12-14 cm, a T. h. boettgeri oko 20-22 cm. Ženke su redovito veće od mužjaka.

U Hrvatskoj je čančara zaštićena vrsta te za svaki kontakt, držanje ili slično treba imati dozvolu nadležnoga ministarstva. Osobe koje neovlašteno ubiju ili otuđe čančaru iz prirodnog staništa podliježu određenim sankcijama propisanim od strane Zakonodavca.

Obična čančara živi po suhim, kamenitim i vegetacijom obraslim toplijim dijelovima Mediterana. Ovoj vrsti odgovara područje u kojem nisu izrazite temperaturne oscilacije. Za vrijeme hladnijeg vremena (zima), čančara se plitko zakopava pod zemlju i na takav način preživljava nepovoljne uvjete. Iz "zimskog sna" se budi kada dođe toplije vrijeme (tijekom ožujka i travnja) nakon čega počinje potraga za partnerom i parenjem.
 
Čančare se pare neposredno nakon zimskog sna, u lipnju.  Za uspješno razmnožavanje potrebno je znati i osobitost da ženka se ne mora svaki put pariti da bi jaja bila oplođena. Naime, ženke čančara imaju mogućnost čuvanja sperme u sebi do četiri godine. To znači, da čak i ako nema mužjaka oko sebe, može se sama oploditi.

Nakon parenja i oplodnje ženka počne tražiti pogodno mjesto za polaganje jaja, u koju odloži cca. 6 "- 8 bijelih ovalnih ili okruglastih jaja. Po zatrpavanju rupe, jaja ostaju tako inkubirana 60-90 dana, nakon čega mladunci izlaze. Što je temperatura zraka niža, to inkubacija dulje traje.

Više o razmnožavanju,  polaganju i izlijeganju mladunaca čančare možete saznati u odgovoru kolege Marka Vinceka, dr.vet.med. ovdje.

Također, korisne savjete o ovoj vrsti možete saznati i na adresi Zoološkog vrta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr