Povratak

Chelydra serpentina (snapping turtle, nasrtljiva kornjača)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me kornjača vrste Chelydra serpentina, zanimaju me osobine iste vrste i može li se takva kornjača kupiti negdje u Hrvatskoj?

Hvala,
Tibor


O: Chelydra serpentina (eng. snapping turtle) ili poznata još kao nasrtljiva kornjača je kornjača duljine do 45 cm koja naseljava jug Sjeverne Amerike. Prirodno stanište ove vrste kornjača se proteže od jugoistoka Kanade, jugozapadno sve do Stjenjaka (Rocky Mountains) te istočno sve do Floride.

Ova velika, tamna kornjača vrlo je razdražljiva i kada je u opasnosti, može snažno ugristi. Ima veliku glavu, malen trbušni oklop te grub leđni oklop, koji put prekriven algama. Ima izrazito jaku čeljust te visoko mobilnu glavu i vrat, od kuda i dolazi naziv "serpentina" ili "poput zmije".

Prosječno ova vrsta kornjača živi oko 30 godina iako ima slučajeva gdje su pojedine jedinke u zatočeništvu poživjele i do svoje 47. godine.

Ova vrsta kornjača živi u slatkim i bočatim vodama s obiljem biljnog pokrova i često leži ukopana u blato, samo s očima i nosnicama iznad površine. Preko dana leži i čeka plijen, a noću je aktivan lovac koji naglim pokretima glave lovi male sisavce, ptice, ribe, beskralješnjake i biljke. Parenje može nastupiti bez prethodnog "upoznavanja", no postoji i obred u kojem mužjaci i ženke stanu nasuprot jedno drugomu s ispruženim vratovima. Ženke polažu jedno leglo od 20-30 jaja u plosnate rupe.

Mnogi uzgajivači se slažu da ova vrsta kornjača ne predstavlja idealni odabir za ljubimca. Naime, zbog velike opasnosti da Vas ugrize, zbog oštrih kandži kao i njene relativno velike tjelesne težine izrazito ju je teško pravilno premještati, odnosno "manipulirati" s njom, a da se pritom izbjegnu neke eventualne ozljede.

Više informacija o ovoj vrsti kornjača možete saznati i na adresi Zoološkog vrta u Zagrebu, Maksimirski perivoj bb.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr