Povratak

Chromatopelma cyaneopubescens ili Grammostola rosea?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me jedna vrsta pauka i je li dobar odabir za početnika. Radi se o Chromatopelmi. Je li ga ima u Pet centru Osijek?  Planiram si kupiti grammostolu roseu ili chromatopelmu, a ne mogu se odlučiti pa molim Vas da mi pomognete pri izboru, tj. koji je bolji za početnika? Hvala unaprijed, Mala

O: Chromatopelma cyaneopubescens (Greenbottle Blue Tarantula) pauk je kojemu je prirodno stanište Venezuela, jedan je od pauka najljepših boja - noge su metalik plave boje, plavo-zelenom bojom obojen je karapaks, dok je abdomen jarko narančaste boje.

Zbog svoje ljepote iznimno su popularni kućni ljubimci kod ljubitelja tarantula. Malo je poznato o životnom vijeku ovog pauka, no smatra se da mužjaci žive 2-4 godine, dok je životni vijek ženki vjerojatno preko 12 godina.

Vrlo su aktivni pauci i brzo rastu (stoga se mora i češće hraniti u odnosu na druge tipove tarantula). Odrasla ženka veličine je oko 15 cm dok su mužjaci nešto manji, oko 11 cm. Zbog njihova aktivnog života vrlo ih je zanimljivo promatrati, što pridonosi njihovoj popularnosti.

Terestrijalni su, žive u rupama koje ponekad tvore mrežu tunela ispod grmova i korijenja drveća. Ulaz u njihov tunel obično prekrivaju mrežom koja osigurava ulaz od vremenskih uvjeta, ali i služi kao zamka insektima. Terarij od 20 litara zadovoljava potrebe jedne jedinke za prostorom. U terariju treba održavati temperaturu od 27 do 32 °C. Podnose temperature i do 18 °C na kratko vrijeme no samo ako su duboko u rupi. Terarij treba smjestiti dalje od prozora i sunčevog svjetla. Ovoj tarantuli pogoduje vlažnost u terariju od 40-60% a dobro je podlogu držati manje vlažnom. U terarij treba smjestiti plitku posudu sa vodom a jednom tjedno možete poprskati vodom stranice terarija. S obzirom da spadaju u skupinu terestrijalnih pauka dobro je da im je podloga debljine 12-15 cm.

Hrane se živom hranom pri čemu je najbitnije da je ona manja od duljine tijela tarantule.

Po temperametnu se općenito smatraju nestašnim i razdražljivima, no ovo može individualno znatno varirati. Neki su iznimno smireni i pitomi.

Zbog mogućnosti nestašnog i nervoznog ponašanja nije osobito pogodna za početnike jer kontakte treba izbjegavati. Stoga Vam preporučujem Grammostolu koja je poznata po svojem mirnom karakteru i stoga idealan kao kućni ljubimac za početnike. Detaljnije je o ovom pauku pisala kolegica mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Na žalost, Chromatopelmu cyaneopubescens trenutno nemamo u ponudi ni u jednom Pet centar dućanu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr