Povratak

Crni oklop kalifornijske kornjače - prirodna pojava ili bolesno stanje?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Što se može dogoditi ako oklop kalifornijske kornjače pocrni?
Livia

O: Kalifornijske kornjače obično su tamno maslinastozelene boje sa žuto-zelenim prugama na gornjem dijelu oklopa, nogama i glavi. Maslinastozelena boja oklopa u mladih kornjača se starenjem prekriva crnom pigmentacijom.

Stoga su starije kornjače tamno smeđe boje ili gotovo crne boje, bez ili sa vrlo malo vidljivih drugih oznaka. Ovo je naročito karakteristično za mužjake.

Osim toga, ovo je česti slučaj i u mlađih kornjača koje još rastu. Naime, kako oklop izrasta gube se stare ljuskice na njemu. Isto se događa i kod ljuštenja kože. Nakon što ovi procesi završe, kornjači se vraća prirodna boja. Dakle, ukoliko je ovo slučaj kod Vaše kornjače, normalno je stanje i nema razloga zabrinutosti.

No, treba napomenuti kako i kornjače mogu oboljeti od kožnih bolesti. U kornjača se javljaju sljedeće promjene na koži i oklopu: naslage na oklopu (alge, kamenac i sl.), ljuštenje kože i oklopa koja u kornjača može biti fiziološka pojava, a može ukazivati i na nedostatak nutritivnih elemenata u prehrani, lošu kvalitetu vode, te na infekcije bakterijske i gljivične etiologije na koži ili unutar organizma. Ne treba isključiti niti mehaničke ozljede oklopa, koje se manifestiraju pored ostalih i simptomom kojeg navodite, a također mogu završiti infekcijama.

Ukoliko je potonje slučaj, kornjačicu treba odvesti na pregled u veterinarsku ambulantu kako bi se na osnovu pregleda utvrdilo o kakvom se patološkom procesu radi te prema nalazima poduzeti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr